Prof. Dr. Cătălina Poiană: Osteoporoza se conturează din ce în ce mai mult ca o prioritate de sănătate publică

Osteoporoza se conturează din ce în ce mai mult ca o prioritate de sănătate publică, a atras atenția Prof. Dr. Cătălina Poiană, președintele Societății Române de Endocrinologie.

”Osteoporoza se remarcă cel mai des, nu dor prin frecvență, ci și prin complicațiile ei, prin fracturile osteoporotice, prin fracturile de fragilitate. Aceste fracturi au ca rezultat mai multe spitalizări decât o serie întreagă de evenimente cerebro-vasculare și cardiovasculare majore sau decât cancerul de sân. Acest lucru înseamnă că vorbim despre niște cifre într-adevăr alarmante. Toate aceste probleme nu înseamnă doar probleme de sănătate la nivelul fiecărui individ, nu înseamnă scăderea calității vieții la nivelul individului, ci înseamnă, per global, și niste costuri uriașe asupra sistemelor de sănătate, costuri care înseamnă o încărcătură suplimentară. Dacă există metode prin care aceste lucruri pot fi reduse, ele trebuie aplicate. Osteoporoza este o afecțiune care poate avea urmări grave, dacă nu este depistată și tratată la timp. În acest sens, fac un apel către întreaga populație cu factori de risc să se prezinte la medic pentru investigațiile specifice”, a explicat Prof. Dr. Cătălina Poiană.

Fracturile osteoporotice sunt frecvente și pun la risc persoanele care au astfel de antecedente, pentru că apare acel fenomen de cascadă a fracturilor asteoporotice, care înseamnă zile de spitalizare și costuri, subliniază președintele Societății Române de Endocrinologie.

”În ultimii ani s-au înregistrat foarte multe progrese în ceea ce privește diagnosticul osteoporozei, dar și în evaluarea calității osului, care este, de fapt, afectată în osteoporoză. S-au pus, de asemenea, la punct foarte multe alternative terapuetice. Cu toate acestea, procentul pacienților cu osteoporoză, care sunt nediagnosticați sau cei care sunt diagnosticați și nu sunt tratați, este foarte mare. Spre exemplu, procentul pacientelor care sunt eligibile pentru a primi tratament este mare, însă, numărul celor care beneficiază de tratament este mic. Aceste discrepanțe, mai mult decât fenomenul în sine, fac din osteoporoză o prioritate de sănătate publică”.

Există mai multe tipuri de osteoporoză

”În clasificarea tradițională vorbim despre osteoporoză primară și vorbim despre cauze secundare de osteoporoză. În cazul osteoporozei primare, cea mai importantă categorie o reprezintă osteoporoza de involuție, în care intră două categorii: osteoporoza de postmenopauză și osteoporoza de vârstă”, explică Prof. Dr. Cătălina Poiană.

”Fracturile de fragilitate sunt cele care apar în afara unui traumatism sau în condițiile unui traumatism minor. Cele mai frecvente tipuri de fracturi osteoporotice de fragilitate sunt, în ordinea cronologică a apariției,  fracturile la încheietura mâinii, tasările vertebrale și fracturile de șold, ultima care apare, ca și vârstă, dar una dintre cele mai invalidante și periculoase tipuri de fractură osteoporotică, pentru că riscul este foarte mare”, a mai spus Prof. Dr. Cătălina Poiană.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unui eveniment de conștientizare și informare în ceea ce privește osteoporoza.

În contextul Zilei Mondiale a Osteoporozei, marcată pe 20 octombrie, Societatea Română de Endocrinologie lansează campania de informare Osteoporoza – Acționează acum!, campanie ce se va derula anual.

Cifrele arată că în întreaga lume, una din trei femei şi unul din cinci bărbaţi cu vârsta de peste 50 de ani sunt expuşi riscului unei fracturi osteoporotice, iar probabilitatea apariţiei lor, în special la nivelul coloanei vertebrale și șoldului, creşte odată cu vârsta atât la femei, cât şi la bărbaţi.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.