Prof. Dr. Cătălina Poiană: Situația pacienților evacuați în noapte de la Spitalul „Foișor” reprezintă un caz extrem de regretabil

”Situația pacienților evacuați în noapte de la Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie și TBC Osteoarticular „Foișor” reprezintă un caz extrem de regretabil”, a transmis, sâmbătă, Prof. Dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București, după ce peste 100 de pacienți ai spitalului, evacuați începând de vineri seară, fie au fost transferați la alte unităţi medicale, fie au fost externaţi, ca urmare a deciziei de a fi transformat în spital COVID.

”Nu discutăm acum decizia luată în cazul Spitalului Foișor în această perioadă de criză, ci modul de implementare! Chiar dacă contextul epidemiologic din București a impus această decizie dificilă, consider anormal ce s-a întâmplat, iar această situație reprezintă o pată pe sistemul de sănătate și sporește neîncrederea românilor în sistemul spitalicesc și în sistemul sanitar în general. Înțeleg și știu că situația este extrem de dificilă cu numărul de pacienți infectați cu SARS-CoV-2 în București, dar dacă soluția analizată a fost cea de evacuare a Spitalului Foișor, evacuarea trebuia mult mai bine gestionată și coordonată de toți cei implicați în această procedură”, a declarat Prof. Dr. Cătălina Poiană.

Președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București afirmă că, în perioadă în care ne aflăm este extrem de important să creștem încrederea românilor în sistemul medical, nu să trezim suspiciuni cauzate de emoții colective după ce vedem pacienți transferați în salvări și mașini personale, unii abia operați, transportați prin mijlocul unor protestatari în miezul nopții.

Prof. Dr. Cătălina Poiană a lansat un apel și la clasa politică, îndemnând ”să lase declarațiile politice și să nu folosească un astfel de episod dramatic și dificil în mod populist, ci să se implice fiecare în dezvoltarea de soluții concrete care să ajute real sistemul medical românesc”.

”Ca medic și președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București mesajul meu este clar: Pacienții, indiferent de afecțiunea de care suferă, au nevoie de acces echitabil la serviciile medicale necesare, iar drepturile pacienților trebuie respectate. Medicii și personalul medical au nevoie de încrederea și respectul populației, dar și de politici publice de sprijinire a sistemului medical, mai ales în această perioadă extrem de dificilă”, a explicat președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.