Prof. dr. Cristian Oancea: Medicii pneumologi trebuie să aibă dreptul să dea indicație de PET-CT

Prof. dr. Cristian Oancea, manager Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr.Victor Babeș” Timișoara, este de părere că medicii pneumologi trebuie să aibă dreptul să dea indicație de investigație computer tomograf cu emisie de pozitron (PET-CT) ca parte integrantă a procesului de diagnostic şi evaluare în cazul suspiciunilor de cancer pulmonar.

Prof. dr. Cristian Oancea a atenționat că în prezent, examenul PET-CT este foarte puţin accesibil pacienţilor cu neoplazii, fiind necesară întocmirea unui referat justificativ exclusiv de către medicii oncologi.

„Având în vedere faptul că medicii pneumologi sunt primii cărora li se adresează pacienţii cu suspiciune de cancer pulmonar sau altă neoplazie toracică, pneumologii fiind cei care indică investigaţiile necesare pentru diagnostic şi stadializare şi care confirmă diagnosticul prin diverse tehnici (bronhoscopie, puncţie/biopsie pleurală, etc), este justificat să poată da și indicaţia de PET-CT.În acest fel, pacientul ar beneficia de un acces mai facil şi mult mai rapid la această investigaţie, conducând la scurtarea timpului de iniţiere al terapiei”, a declarat prof. dr. Cristian Oancea.

Potrivit acestuia, timpul este elementul esenţial pentru pacienţii cu cancer, în mod special pentru cei cu cancer pulmonar, neoplazia care ocupă în acest moment locul I ca mortalitate dintre toate tipurile de cancer, faptul fiind cauzat în principal de întârzierea diagnosticului şi a iniţierii tratamentului.

Managerul Spitalului „Dr.Victor Babeș” Timișoara a precizat că dintre toate neoplaziile, cancerul pulmonar este „cel mai dramatic”, deoarece nu are simptome specifice, iar pacienții se prezintă la medicul specialist extrem de târziu.

„În condițiile în care pe mapamond circa 75 % dintre pacienți sunt descoperiți cu neoplasm bronhopulmonar în stadii avansate, când intervenția chirurgicală efectuată în scop curativ nu este posibilă, investigația PET-CT devine fundamentală pentru pacienți, inclusiv pentru delimitarea limitei operabil/inoperabil. Datele din literatura ştiinţifică susţin faptul că investigaţia PET-CT poate duce la schimbări semnificative în managementul acestor pacienţi în aproximativ 40% dintre cazuri. Examinarea PET-CT este simplu de efectuat, neinvazivă, nedureroasă şi rapidă, oferind informaţii esenţiale despre existenţa şi localizarea tumorii, despre extensia locală sau la distanţă (metastaze), fapt ce permite un diagnostic şi o stadializare precoce şi, implicit, un tratament corect şi rapid instituit”, a declarat prof. dr. Cristian Oancea.

Acesta a mai spus că în multe cazuri cu multiple comorbidități, în care aparent, din investigațiile aflate la dispoziția medicului pneumolog, se conturează o soluție operatorie, PET-CT-ul poate tranșa această problemă.

„În forme tumorale (macronoduli) decizia de intervenție post-PET-CT este adesea salutară. La fel în forme metastatice unice. În cazul bolnavilor în vârstă de asemenea PET-CT versus computer tomografia clasică poate fi decisiv în evitarea unor investigații invazive, posibil traumatizante.Ţinând cont de aspectele prezentate, normele legale ar trebui să permită abordarea multidisciplinară în diagnosticul, stadializarea şi managementul pacienţilor cu cancer şi accesul la decontarea serviciului medical PET-CT al tuturor persoanelor cu cancer pulmonar care au primit această indicaţie de la un medic pneumolog”, a adăugat prof. dr. Cristian Oancea.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.