Prof. Dr. Dana Tomescu: Pandemia, impact negativ asupra numărului donatorilor de organe din România

Prof. Dr. Dana Tomescu, şef secţie ATI III Fundeni, a declarat că rata donării de organe din România se menţine relativ scăzută în ultimii ani, iar pandemia SARS-CoV-2 a impactat negativ numărul de donatori.

De la începutul anului, în Centrul de Excelenţă de Transplant Hepatic Fundeni au fost realizate 34 de intervenţii de transplant hepatic.

“Chiar şi în condiţiile dificile, determinate de pandemia COVID – 19, Centrul de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic Fundeni a fost pregătit şi a continuat fără întrerupere activitatea de transplant hepatic, fiind realizate în această perioadă un număr de 20 de transplanturi de ficat, atât de la donatori aflaţi în moarte cerebrală, cât şi de la donator viu”, se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţională de Transplant.

Recent, vieţile a cinci persoane au fost salvate printr-un transplant de organe prelevate de la o tânără din Iaşi.

Printre vieţile salvate este şi cea a unui pacient de 43 ani, aflat într-o stare critică la Centrul de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic Fundeni, care mai avea câteva zile de trăit fără un transplant de ficat.

“Vineri, la Centrul de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic Fundeni, coordonat de domnul Prof. Dr. Irinel Popescu, echipa de chirurgi condusă de Conf. Dr.Vlad Braşoveanu a realizat cu succes una din cele mai dificile misiuni de salvare: o intervenţie de retransplant hepatic. Această victorie pentru viaţă a fost obţinută cu sprijinul şi suportul indispensabil al echipei ATI: Prof. Dr. Dana Tomescu, Dr. Mihai Popescu, Dr. Vasile Adelina şi Dr. Marian Tudoroiu. Ficatul a fost prelevat de echipa chirurgicală de la Iaşi, coordonată de Prof. Dr. Cristian Lupaşcu, formată din Dr. Ciprian Vasiluţă şi Dr. Mihai Zabara”, se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţională de Transplant.

Prof. Dr. Dana Tomescu a declarat că “este vorba de un pacient tânăr cu o formă avansată de ciroză hepatica, care a fost transplantat cu fragment hepatic de la donator viu în urmă cu două săptămâni. Din păcate, grefa hepatică nu a funcţionat corespunzător şi pacientul a dezvoltat o formă severă de insuficienţă hepatică. A fost o luptă continuă cu moartea timp de două săptămâni până în momentul în care s-a găsit o grefă hepatică compatibilă şi pacientul a putut să fie retransplantat în regim de urgenţă. Practic, în cazul acestor pacienţi cu insuficienţă hepatică acută este absolut esenţial să poţi identifica o grefă hepatică în cel mai scurt timp. În majoritatea ţărilor vestice durata medie de aşteptare pentru cazurile urgente este de 48-72 de ore. Din păcate, rata donării de organe din România se menţine relativ scăzută în ultimii ani, iar impactul pandemiei SARS-CoV-2 a impactat negativ numărul de donatori. ”

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.