Prof. dr. Daniel Coriu: Avem 12 județe cu sub 500 de medici și alte trei județe cu sub 300 de medici

Prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR) a declarat că deși numărul de medici din România a crescut în ultima vreme, totuși deficitul de personal generează și distribuția inegală există și generează foarte multe probleme.

”Statisticile pe care le avem la dispoziție arată că avem un deficit de medici mai mult sau mai puțin cunoscut. Vorbim de un număr de medici sau de un procent de 2,7- 2,9 la 1.000 de locuitori față de media europeană de 3,4-3,6 la 1.000. Dar să privim valoarea absolută. Ieri (n.r. joi) aveam înregistrați la CMR 55.942 de doctori. Este o cifră impresionantă. Cu peste 1500 mai mult decât anul trecut. Dar aici vedem trei probleme majore. Prima problemă este distribuția neomogenă. Peste 50%, respectiv 51% din acești medici, aproximativ 29.000 de medici , își desfășoară activitatea în București, Cluj, Dolj, Iași, Mureș și Timișoara. Deci șase zone geografice. Avem 12 județe cu sub 500 de medici. Avem trei județe cu sub 300 de medici.  Apoi avem specialități deficitare: terapie, oncologie, hematologie, dar m-aș opri puțin pe neonatologie. Numărul este în jur de 500 în România, dar distribuția este foarte neomogenă. Avem 19 județe cu sub 5 medici neonatologi. Avem un județ care are un singur neonatolog”, a declarat prof. dr. Daniel Coriu.

Președintele CMR a mai adus în discuție și problema medicilor de medicină primară, precizând că există localități unde nu există medic de familie.

O altă problemă expusă de prof. dr. Daniel Coriu este fluctuația de personal.

”O altă problemă este fluctuația de personal. Marea majoritate dintre nou lucrează în spitale și avem în jurul nostru echipe excepționale. Dar știm cu toții că este foarte greu să îi motivezi și este foarte greu să îi ții lângă tine. (…) De asemenea, condițiile de muncă sunt discutabile. Medicul este interfața între pacient și un sistem de sănătate și medicul va prelua asupra sa toate aceste probleme ale sistemului. El este învinuit direct de tot ceea ce este în spital.”, a mai subliniat președintele CMR.

Declarațiile au fost făcute în cadrul webinarului ”Medicul, resursa cheie în sănătate! Unde suntem? Ce deficit de personal avem? Limite de competențe. Medicina românească la 1 an de pandemie!”, eveniment organizat în premieră de Colegiul Medicilor din Municipiul București.

Manifestare și-a dorit să evidențieze rolul medicului în sistemul de sănătate și faptul că medicul este o resursă cheie în sistemul sanitar, dar și faptul că, în prezent, medicina românească se confruntă cu un deficit important de medici.

Totodată, evenimentul a adus în atenție încă o dată presiunea mare care este pusă, în general, pe medici, dar mai ales astăzi, la un an de pandemie COVID-19, când cel puțin anumite specialități medicale au fost suprasolicitate în acest context epidemiologic și mulți medici au ajuns la epuizare. Cu toate acestea, nu au dat înapoi și au rămas prezenți pe frontul acesta al luptei cu virusul SARS-CoV-2, în prima linie.

Producția video& Managementul logistic al webinarului ”Medicul, resursa cheie în sănătate! Unde suntem? Ce deficit de personal avem? Limite de competențe. Medicina românească la 1 an de pandemie!” a fost asigurat de Sănătatea Press Group.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.