Prof. dr. Daniel Coriu: În ultimele luni, pandemia în valul patru a ajuns un dezastru comunitar, un număr enorm de decese evitabile

”În ultimele luni, pandemia în valul patru a ajuns un dezastru comunitar, un număr enorm de mare de decese evitabile, totul a plecat de la neîncredere, lipsa de încredere în mesajul medicilor, în mesajul autorităților.  Astfel s-a distrus starea de siguranță individuală, starea de siguranță colectivă”, a avertizat, duminică, Prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR).

”Suntem după aproape 20 de luni extrem de grele pentru noi toți, periodă în care pandemia ne-a schimbat radical viețile tuturor, perioadă în care s-au demonstrat vulnerabilitățile sistemului medical, dovadă tragediile de la Piatra Neamț, Institutul Balș, Spitalul Boli Infecțioase din Constanța și Spitalul Boli Infecțioase din Ploiești, și peste toate am trecut datorită profesionalismului corpului medical, care a răspuns exceptional la aceste provocări. Noi medicii vom face absolut totul să salvăm orice viață, deși simțim dezamăgire și frustrare pentru că s-a ajuns aici, în această situație în care sunt afectați toți pacienții, inclusiv cei care ne-au ascultat sfatul și s-au vaccinat. Cel mai important este că împreună vom reuși, vom câștiga și această bătălie, avem experiența celor trei valuri anterioare, de asemenea vedem o reacție corectă a populației prin creșterea ratei de vaccinare”, a subliniat Prof. dr. Daniel Coriu.

Prof. dr. Daniel Coriu a subliniat necesitatea reconstruirii legăturii medic-pacient și medic- societate, pentru a dezvolta ”o cultură a recuperarii după o traumă colectivă”.

”Trebuie să tragem o linie și să reconstruim, să reconstruim relatia de încredere medic-pacient și apoi să reconstruim starea de siguranță individuală și colectivă. Să ne reevaluăm resursele, credința și speranța, valorile noastre colective, sensul vieții pentru a putea să ne ajutăm unii pe alții să depașim aceste  momente dramatice, să revenim la normalitate fără suferințe ireversibile de natură fizică sau psihologice. O societate modernă are nevoie de un corp medical puternic, capabil să facă față provocărilor, un corp medical motivat, un corp medical respectat de comunitate”, a explicat Prof. dr. Daniel Coriu.

Declarațiie au fost făcute în cadrul conferinței de presă online „Persoana cu diabet zaharat, mai vulnerabilă ca oricând”, organizată de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în contextul Zilei Mondiale a Diabetului.

”În calitate de președinte al Colegiului Medicilor din România, vă spun și eu, plecând de la tema de anul acesta a Zilei Mondiale a Diabetului – Accesul la îngrijire în diabet – Dacă nu acum, când? – că acum este momentul și acum trebuie să acționăm, atât pentru combaterea diabetului, cât și pentru combaterea acestei pandemii de COVID-19, iar mesajul meu de acționa acum este și pentru noi, pentru întreaga comunitate medicală”, atransmis Prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.