Prof. Dr. Daniel CORIU: Din păcate, în România nu există o specializare în medicina transfuzională

 

Prof. Dr. Daniel Coriu, medic primar în hematologie clinică și șeful Secției de Hematologie Clinică și transplant medular de la Institutul Clinic Fundeni a spus în cadrul unui interviu acordat jurnaliștilor RoHealthReview că medicina transfuzională este o mare provocare pentru România și că, din păcate, în România nu există un învățământ, o specializare în medicină transfuzională. Prof. Coriu a amintit că în 1991 s-a creat o specialitate separată pentru medicina transfuzională, acțiune la care a participat celebrul profesor Gerota.

Specialitatea s-a desființat însă de-a lungul timpului:

” Colegii din hemobiologie au dorit să fuzioneze cele două specialități, lucru pe care l-au reușit, practic am început hematologie clinică și am terminat hematologie – hemobiologie. Prin 2007 – 2008 a dispărut noțiunea de hemobiologie și a rămas hematologie, cum este și în zilele noastre. Deci în nomenclatorul specialităților din România nu mai există noțiunea de hemobiologie, există doar cea de hematologie”, a explicat Prof. Coriu.

”Transfuziologia este privită de unii doctori ca o chestiune foarte simplă, ce faci, iei niște sânge, vezi compatibilitatea și îl bagi. Nu este chiar așa, este o adevărată știință, imunotransfuziologia este o știință adevărată, sunt oameni foarte dedicați care trebuie să aibă cunoașterea a ceea ce se întâmplă”, a adăugat Prof. Coriu.

Șeful secției de Hematologie Clinică și Transplant medular de la Institutul Clinic Fundeni a exemplificat două modele care ar putea fi aplicate și în medicina din România pe viitor:

”  În comunitatea europeană sunt două modele. Un model înscris în nomenclatorul specialităților medicale al comunității europene în care specialitatea este comună: hematologie și transfuziologie. Durează 5 ani. În primii trei ani este un trunchi comun, apoi se divide în trei: o dată hematologie clinică, a doua transfuziologie, și a treia în hematologie de laborator, dar doi ani vor face numai transfuziologie, deci oamenii vor avea competențe în transfuziologie. A doua opțiune ar fi să o facem cum a fost gândită inițial, hemobiologia, lucru care ar fi cel mai ușor de făcut”, a explicat Prof. Dr. Coriu.

Prof. Coriu a explicat și ce înseamnă o greșeală în lanțul preluării sângelui de la donator și până când acesta ajunge la pacient.

” O greșeală poate să fie fatală, oriunde, la orice nivel, se poate întâmpla o greșeală. Este foarte adevărat, pentru asta avem nevoie de un instructaj foarte bun atât al asistentelor, cât și al medicilor. Medicul clinician este cel care supervizează acest lanț, dar fiecare dintre participanții la acest act trebuie să fie conștient de ceea ce face, o greșeală poate să fie fatală”, a spus Prof. Coriu.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.