“Eroarea medicală nu trebuie căutată la nivel de individ, ci la nivel de sistem“, a declarat, joi, Prof. Dr. Daniel Coriu, Președinte Colegiul Medicilor din România (CMR).
“Invocarea erorii umane este cea mai ușoară abordare, uneori chiar cei mai buni specialiști pot să greșească. În spitale avem o complexitate foarte mare a serviciilor medicale furnizate, o complexitate a tehnologiei utilizate, un grad înalt de solicitare a serviciilor medicale și a resursei umane. Toate acestea creează condițiile pentru o probabilitate crescută de apariție a riscului și a accidentelor, respectiv a erorilor. Cu siguranță vrem servicii de calitate. Dar, acest concept este unul unitar, trebuie alocate resurse financiare suficiente, dar și norme și proceduri care trebuie respectate“, a declarat președintele CMR.
Prof. Dr. Daniel Coriu a atras atenția că rolul Autoritatății Naționale pentru Managementul Calității în Sănătate (ANMCS) este extrem de important în organizarea sistemului sanitar.
“Cred că ANMCS-ul ar trebui să facă, la acest moment, o evaluare corectă și să identificăm și problemele. Nu de puține ori, limbajul folosit de ANMCS, acele standarde de calitate, nu a fost tocmai potrivit colegilor mei. De multe ori, medicii nu înțeleg că aceste standarde sunt făcute să ne protejeze pe noi toți, în primul rând pe pacienți, dar și pe noi, medicii. Trebuie să avem o abordare în echipă“, a adăugat președintele CMR.
“Trebuie să existe o simbioză perfectă între infrastructură, resurse umane și alocare bugetară. Chiar dacă avem proceduri, nu trebuie să uităm că spitalele nu au, de multe ori, finanțare suficientă să asigure mentenanța aparatelor, echipamentelor. Dorința noastră a tuturor este să avem un sistem medical funcțional, atât pentru pacienți, dar și pentru noi, corpul medical. Aceasta va însemna un sistem care să respecte normele de calitate și, în final, un sistem care să fie capabil să asigure condițiile pentru un act medical în siguranță pentru pacient“, a subliniat Prof. Dr. Daniel Coriu.
Declarațiile au fost făcute, joi, în cadrul unei dezbateri, centrată pe modalitățile de identificare, raportare și diminuare a erorilor medicale, aspecte esențiale pentru un sistem de sănătate care pune accentul pe siguranța pacientului.