Prof. dr. Daniel Coriu: În șase județe din România nu există niciun medic hematolog

Președintele Societății Române de Hematologie (SRH), prof. dr. Daniel Coriu, a atras atenția asupra dezechilibrului în repartiția resursei umane, subliniind că există județe în România fără niciun medic hematolog.

”În România în Hematologie avem peste 300 de specialiști. 130-140 dintre aceștia se află în București, restul în Craiova, Timișoara, Cluj, Sibiu, Târgu-Mureș și Iași. Avem șase județe care nu au niciun hematolog, iar multe alte județe cu un singur hematolog. Este foarte greu să practici această specialitate de unul singur. Se întâmplă acest dezechilibru pentru că, bineînțeles, medicul poate să aleagă unde locuiește și unde lucrează. Tânărul medic specialist va alege să meargă într-un mediu de muncă atractiv, cu infrastructură modernă și, cel mai important, unde este respectat. Este important să fie respectat și să aibă cu ce să lucreze, cu ce să trateze pacientul”, a explicat prof. dr. Daniel Coriu.

”În lupta împotriva cancerului, este nevoie de crearea a șase centre regionale moderne, care vor acoperi nevoia României. În același timp, trebuie să avem o rețea națională funcțională, fiecare județ să aibă un compartiment sau o secție de hematologie. Adică, un pacient tratat în acest centru regional să se întoarcă aproape de casă, să fie tratat acasă, după ce a primit cele mai bune investigații și o schemă terapeutică modernă. Nu în ultimul rând, având în vedere complexitatea bolilor hematologice maligne, vorbim de terapii moderne și în hematologie lucrurile se schimbă fantastic”, a adăugat prof. dr. Daniel Coriu.

Președintele SRH a explicat, de asemenea, impactul pandemiei de COVID-19 asupra pacienților cu boli hematologice maligne.

”Suntem în al cincilea val al pandemiei de COVID-19, fiecare val a avut particularitățile sale. Ne amintim primul val în care particularitatea era frica, frica tuturor, a noastră, a medicilor și a pacienților față de o boală necunoscută. Ulterior, am început să înțelegem această boală, să o controlăm. Acum avem foarte multe cazuri de COVID în spital, inclusiv personal afectat – asistente și medici – dar și mulți pacienți. În toată această perioadă, noi, medicii hematologi, ne-am făcut treaba. Boala hematologică malignă este foarte agresivă și, atunci, am tratat pacienții”, a mai spus președintele SRH.

Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței online de tip dezbatere „Bolile Maligne Hematologice”, organizată de Societatea Română de Hematologie (SRH), un eveniment de informare, conștientizare și colaborare, în contextul Zilei Mondiale de Lupta Împotriva Cancerului, marcată în fiecare an pe 4 februarie.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.