Prof. dr. Daniel Coriu: Numărul crescut de infectări zilnice înseamnă o presiune mare pe prima linie, pe medicii de familie și Serviciul de Ambulanță

”Corpul medical din România a învățat să gestioneze bine situația provocată de pandemia de COVID-19. Dar și personalul medical se îmbolnăvește, ceea ce va însemna un impact direct pe actul medical, o blocare parțială a activității medicale”, a declarat, joi seară, Prof. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR).

”O altă particularitate a valului cinci se referă la un număr mare de infectări zilnice. Acest lucru înseamnă deja o presiune mare pe prima linie, pe medicii de familie și pe Serviciul de Ambulanță. Pe de altă parte, vedem o creștere constantă, care ne îngrijorează, a cazurilor din terapie intensivă, dar și a cazurilor internate pe secții. Această rată crescută de infectări zilnice ne îngrijorează.  Varianta Delta a noului coronavirus a provocat un dezastru umanitar în România. Acum, avem recorduri de infectări zilnice cu varianta Omicron”, a precizat președintele CMR.

”La această rată uriașă de infectare, cu toții ne vom infecta cu varianta Omicron. Probabil vom ajunge la imunitatea colectivă prin trecerea prin infecția cu Omicron”, a subliniat prof. dr. Daniel Coriu.

Președintele CMR: Cazurile grave, la persoane nevaccinate 

Majoritatea cazurilor grave și a deceselor sunt înregistrate la persoane nevaccinate anti-COVID-19, atrage atenția președintele CMR.

”Din acest punct de vedere, situația este oarecum similară valului patru. Trebuie să acordăm o mare atenție pacienților de peste 60 de ani, mai ales celor care au boli asociate”, a explicat prof. dr. Daniel Coriu.

Președintele CMR: Varianta Omicron ar trebui să ne îngrijoreze

Rata de testare în România este inferioară celei din Franța, spre exemplu, a spus președintele CMR.

”Testarea înseamnă diagnosticare. Apariția acestei variante Omicron, care rezistă foarte bine sistemului imun, ar trebui să ne îngrijoreze. Oricând poate apărea o altă variantă, în care să persiste acest avantaj în replicare, în proliferare, cu rată mare de infectare, dar cu o agresivitate mult mai mare. Sigur, testarea ne poate ajuta. Nu știu dacă putem depăși acel număr de 150.000 de testări, deja am ajuns la 11o.000 și aici cred că este și meritul medicilor de familie, care s-au implicat în activitatea de testare”, a mai spus prof. dr. Daniel Coriu.

Președintele CMR: Masca ar trebui să rămână un obicei

Purtarea măștii de protecție, mai ales în spațiile aglomerate, ar trebui să rămână un obicei, a transmis președintele CMR.

”Cu siguranță, ne dorim ca acest val să fie ultimul. Purtând masca, păstrând distanțarea socială și urmând anumite reguli de iegienă, toate acestea au scăzut rata infecțiilor. Sunt anumite restricții care ar trenui păstrate. Masca în spațiile aglomerate cred că ar trebui să rămână un obicei. În cazul pacienților imundeprimați, acestp perioadă a pandemiei a scăzut semnificativ rata altor infecții respiratorii, nu am mai avut decese prin gripă, ceea ce este foarte important. Un anumit segemnt de populație ar beneficia în continuare prin păstrarea acestor restricții”, a explicat președintele CMR.

Președintele CMR: Sănătatea este responsabilitatea tuturor 

”Sănătatea nu este numai problema medicilor, nu numai problema Ministerului Sănătății, este responsabilitatea noastră, a tuturor. Este și o responsabilitate individuală și una colectivă. Ca să facem față provocărilor medicale, cum este și această pandemie, o societate modernă are nevoie de un corp medical puternic”,  a mai spus prof. dr. Daniel Coriu.

De asemenea, președintele CMR a îndemnat la respectarea măsurilor de distanțare și de igienă, purtarea măștii de protecție, evitarea spațiilor aglomerate și aerisirea încăperilor.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii ”Impactul populațional al variantei Omicron și recuperarea Post COVID-19”, organizată de Colegiul Medicilor din România (CMR) și postul public de televiziune.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.