Prof. dr. Daniel Coriu: Ultimul val al pandemiei a fost un dezastru umanitar, cu o rată de decese zilnice destul de mare la persoanele nevaccinate

Ultimul val al pandemiei de COVID-19 a fost un dezastru umanitar, cu o rată de decese zilnice destul de mare, mai ales la persoanele nevaccinate, a declarat, vineri seară, Prof. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR).

Prof. dr. Daniel Coriu a subliniat importanţa vaccinării anti-COVID, precizând că există studii care arată că a treia doză a vaccinurilor bazate pe ARNm protejează şi în cazul infecţiei cu varianta Omicron.

„Deja noi avem o experienţă, am trecut cu bine patru valuri. Sigur, ultimul val a fost un dezastru, un dezastru umanitar. Am avut o rată de decese zilnice destul de mare şi aceste decese s-au produs la persoanele nevaccinate. Deci, vaccinarea a protejat. Acum, datele recente publicate în urmă cu două zile de cei de la Pfizer şi Moderna, studiile arată că cel puţin într-un procent important administrarea celei de-a treia doze protejează”, a afirmat Prof. dr. Daniel Coriu.

Președintele CMR a explicat că există un grad de protecţie şi pentru cei vaccinaţi cu două doze, dar la doza booster „gradul de protecţie este ridicat”.

Totodată, Prof. dr. Daniel Coriu a mai transmis că „toți pacienții cu tromboze sau cu trombofilii se pot vaccina”.

Președintele CMR a declarat că este „mare nevoie” de implementarea certificatului verde COVID la nivel naţional, arătând că, în ţările în care o astfel de măsură a fost introdusă, pandemia a avut un impact redus.

„Toată lumea este de acord că avem nevoie de certificatul verde şi acest lucru este adevărat, chiar avem mare nevoie. Modalitatea de implementare, acum depinde. Dacă e să ne uităm la experienţa ţărilor europene – Italia, Franţa, Germania – unde au implementat acest certificat verde din mai-iunie şi lucrurile au mers foarte bine. Ei nu au avut o intensitate foarte mare a valului patru. Cum vom face în România, probabil asta va fi o decizie politică. Important e să fie”, a afirmat preşedintele CMR.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei dezbateri pe teme de interes din sănătate organizată de Colegiul Medicilor din România (CMR) și postul public de televiziune.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.