Prof. dr. Delmonico: Prelevarea de organe, țesuturi și celule de la donatori fără activitate poate fi o oportunitate pentru a crește numărul de donatori din România

Prelevarea de organe, țesuturi și celule de la donatori fără activitate poate fi o oportunitate pentru a crește numărul de donatori din România. Este mesajul transmis de prof.dr. Francis Delmonico, unul din cei mai cunoscuţi experţi mondiali în transplant, directorul medical al Băncii de Organe din New England, fost preşedinte al Societăţii de Transplant, fost preşedinte al United Network of Organ Sharing.

”Este o oportunitate. Nu este aplicată aici (în România -n.r.), dar ar putea fi. În Spania, în Marea Britanie, Franța, Italia, Austria și în alte zone ale lumii, precum Australia, Canada, Statele Unite și acum și în China”, a spus el.

”Este o cale bună, dar este doar un element. În această țară trebuie pus la punct sistemul, spital cu spital (…). Sistemul trebuie standardizat, spital cu spital, pentru a face diferența”, a adăugat prof. dr. Delmonico.

 

Radu Zamfir (ANT) a propus introducerea în România a folosirii donatorilor fără activitate cardiacă

 

Chirurgul Radu Zamfir, directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant, a propus, în luna septembrie, promovarea unui concept nou în România, transmite ANT: donatorul de organe, ţesuturi şi celule – fără activitate cardiacă.

„Este vorba despre un concept nou în România, dar care în ţări precum Marea Britanie, Olanda sau Belgia este foarte răspândit, oferind până la 30% din numărul total al donatorilor înregistrați anual. Este una dintre modalitățile recomandate de Comisia de experți a Consiliului Europei, de creștere a numărului de donatori, alături de încurajarea donării de la donatorul viu şi de dezvoltarea unor programe de donatori marginali”, se arată într-un comunicat al Agenției Naționale de Transplant (ANT).

Potrivit ANT, pentru a putea fi implementat acest proiect PHARE, este nevoie de sprijinul Ministerului Sănătăţii. Cheltuielile pentru instruirea a 20 de persoane din cadrul UPU și a coordonatorilor de transplant se ridică la 800.000 de euro.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.