Prof. Dr. Doina Pleșca: 170 mii de copii, din 1,8 milioane, confirmați pozitiv până acum în România

Prof. Dr. Doina Anca Pleșca – Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” – director Departamentul de Pediatrie, a declarat că în România, per global, numărul copiilor confirmați pozitiv cu SARS-CoV-2 se situează la 170.000, față de 1,8 milioane câți sunt raportați la acest moment.

„Știm clar că incidența era foarte mică la începutul anului 2020, iar pe măsură ce boala a început să-și arate fațetele a crescut ca incidență și la copii. Peste 90% dintre aceștia au prezentat forme ușoare sau moderate de boală, iar formele severe, ca și decesele, au fost extrem de puține”, a declarat prof. Dr. Doina Anca Pleșca, în cadrul unui eveniment desfășurat online, adăugând că doar 5,2% au prezentat forme severe și doar 0,6% au prezentat forme critice de boală.

De asemenea, prof. Dr. Doina Anca Pleșca a exemplificat că din totalul persoanelor infectate, ponderea copiilor a fost foarte mică, de 9,6% în SUA, 11% în Italia și 13% în Australia.

„Ceea ce vedem acum, la începutul anului, o dată cu cel de-al cincilea val este o creștere de la 2,6% a incidenței cazurilor de copii infectați, la 17,7% în SUA, o țară în care cifra copiilor pozitivi se apropie de 8 milioane de infectați. În 5 ianuarie, peste 300.000 de copii au fost confirmați pozitivi în SUA, cifră care nu s-a mai întâlnit până acum de la începutul pandemiei și care a determinat o pondere a celor internați la 0,74 la suta de mii de copii, versus 0,47 în cel de-al patrulea val”, a afirmat prof. Dr. Doina Anca Pleșca.

În ceea ce privește manifestările COVID-19 la copii, prof. Dr. Doina Anca Pleșca a spus, citând un studiu al Centrului de Control al Bolilor din SUA întrerpins pe 2.500 de copii infectați, că cele mai frecvente manifestări clinice au fost tusea, febra, respirația dificilă, iar marea ponderea a copiilor internați au fost cei cuprinși în primele 12 luni de viață.

„Marea majoritate a copiilor infectați din lotul în studiu au fost băieți, 57%, ridicându-se în discuție particularitățile, factorii biologici, pe care sexul masculin îi va dispune în ceea ce înseamnă creșterea incidenței infecției”, a afirmat prof. Dr. Doina Anca Pleșca.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.