Prof. Dr. Dorel Săndesc, președintele Asociației de Anestezie și Terapie Intensivă din România, a declarat că 31 de spitale din România au solicitat şi au primit, până în prezent, aprobarea Ministerului Sănănăţii de a colecta plasmă de la pacienţii vindecaţi de COVID-19 şi de a o administra celor aflaţi în stare critică.
Dorel Săndesc a precizat că aceste spitale au primit aprobarea comisiei ATI pentru că îndeplinesc condiţiile astfel încât să poată monitoriza adecvat tratamentul.
„Nu înseamnă acoperirea tuturor judeţelor, dar este un număr destul de important, iar el va creşte, pentru că acest număr 31 s-a completat şi ieri cu două spitale”, a declarat Dorel Săndesc.
Specialistul a adăugat că deşi activitatea a demarat, suntem încă la început, iar dintre cele 31 de spitale, doar opt au administrat deja plasmă la pacienţi critici, asfel că până acum, 25 de pacienţi au primit plasmă covalescentă.
„În această perioadă de căutare febrilă a unui tratament, orice rezultat, chiar şi pe un număr mic de pacienţi este important. Să nu uităm că interesul foarte mare pentru această metodă a venit de la un studiu publicat în China pe cinci cazuri, care au mers bine, o ameliorare evidentă decât dacă nu ar fi administrat acel tratament şi abia apoi a început să crească interesul, existând un studiu cu 5.000 de cazuri in SUA, focalizat în special pe efectul de siguranţă al tratamentului, care a arătat că rata efectelor secundare este foarte mică”, a explicat Dorel Săndesc.