Prof. dr. Formosa: Detectarea cât mai rapidă a diabetului și a neuropatiei periferice, importantă pentru a reduce amputațiile

Detectarea timpurie a diabetului și a neuropatiei periferice este cheia reducerii numărului de amputații. Declarația a fost făcută de prof. dr. Cynthia Formosa, șefa Departamentului de Podiatrie de la Facultatea de Științe Medicale a Universității din Malta, la conferința-dezbatere ”Neuropatia diabetică, o afecțiune cu (prea) multe fețe. Din inimă… până în vârful piciorului: recunoaște semnele!”

„Detectarea cât mai rapidă a neuropatiei este foarte importantă pentru a reduce dramatic amputațiile. În prezent, liniile directoare în privința instrumentelor specifice care pot fi folosite pentru a detecta neuropatia periferică nu sunt încă foarte clare. Este nevoie de mai multă cercetare pentru a identifica instrumentele specifice care să ne ajute să detectăm cât mai devreme posibil oamenii cu diabet și care dezvoltă această afecțiune, neuropatia periferică, ca să începem tratamentul cât mai repede posibil. Acest lucru este necesar pentru a evita complicațiile, în special ulcerațiile – știm că ulcerațiile neuropatice au o prevalență mare în rândul pacienților diabetici”, a explicat prof.dr. Cynthia Formosa.

O afecțiune cu caracter progresiv, ce poate fi fără semne evidente în stadiile incipiente, neuropatia diabetică poate rămâne în multe cazuri nediagnosticată sau este diagnosticată tardiv, când boala este într-o fază avansată. Aceasta în condițiile în care se estimează că aproximativ 1 din 2 persoane cu diabet zaharat nu știe că are diabet zaharat 3 și rămâne expusă riscului de a dezvolta complicații severe.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.