Prof. dr. Gabriel Dimofte: Pacienții ajung la spital într-o proporție incredibilă cu boli depășite, cu cancere care nu mai permit gesturi curative

În perioada în care lucrurile au fost complicate în spitale, Centrele mari de Oncologie din țară au lucrat aproape la capacitate maximă, a declarat, vineri seară, Prof. univ. dr. Gabriel Dimofte, director medical Institutul Regional de Oncologie Iași.

”Nu a existat o întârziere în diagnosticarea pacienților generată neapărat de spitale. În mod clar, pacienților le-a fost și le este frică de spital, sunt întârzieri foarte mari de diagnostic din acest punct de vedere. Pacienții ajung într-o proporție incredibilă cu boli depășite, cu cancere care nu ne mai permit să facem gesturi curative. Pacienții trebuie mai repede diagnosticați. În momentul în care diagnosticul de cancer este precizat, lucrurile sunt destul de clare”,a declarat Prof. univ. dr. Gabriel Dimofte.

Pregătirea spitalelor pentru următorul episod pandemic trebuie să se facă din timp, a subliniat Prof. univ. dr. Gabriel Dimofte.

”Cred că primul val adevărat a fost valul patru. Valul cinci poate să fie mai dur, poate să fie mai ușor, ideea este că va fi. Cred că scenariul de intrare în scenariul de categoire COVID să fie pregătit înainte să apară valul de cazuri”, a mai spus Prof. univ. dr. Gabriel Dimofte.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei dezbateri pe teme de interes din sănătate organizată de Colegiul Medicilor din România (CMR) și postul public de televiziune.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.