Prof. dr. Hâncu: Alimentația persoanelor cu diabet trebuie adaptată la perioada de luptă anti COVID

Prof. dr. Nicolae Hâncu, președinte de onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, a declarat că în cazul persoanelor cu diabet, alimentația trebuie adaptată la această perioadă de luptă anti COVID.

Nicolae Hâncu a spus că persoanele cu diabet trebuie să își păstreze obiceiurile alimentare, dar și să își asigure o cantitate suficientă de proteine, fie că este vorba de cele din carne, pește și fructe de mare sau de cele din leguminoase, din fasole, mazăre, linte sau soia, în cazul persoanelor care țin post.

Pe lângă proteine, profesorul Nicolae Hâncu a precizat că altă componentă importantă a alimentației persoanelor cu diabet este aportul de legume, fibre, prebiotice și probiotice, cele din urmă putând fi asigurate prin consumul a unul -două borcane de iaurt pe zi, acestea fiind suficiente pentru sănătatea interstinului.

“Intestinul este considerat ca unul dintre cele mai importante organe ale corpului nostru pentru păstrarea imunității, pentru a avea o imunitate activă și eficientă. Este practic un organ imunitar. Pentru a fi eficient, el trebuie să fie sănătos. Sănătatea intestinului depinde foarte mult de aportul de prebiotice și de fibre alimentare și de aportul de probiotice care se adaugă celor care există deja în intestin”, a explicat profesorul Nicolae Hâncu.

Pe lângă acestea, Nicolae Hâncu a vorbit și despre importanța consumului de nuci.

“Să adăugăm importanța nucilor. Consumul de nuci să fie zilnic. Un pumn de nuci la interval de trei-patru zile sau zilnic câte cinci jumătăți de nuci”, a spus Hâncu.

El a atenționat că alimentația trebuie să fie echilibrată din punct de vedere energetic, pentru că aceste recomandări existau și până acum în cazul persoanelor cu diabet, știind cât de importantă este greutatea.

În contextul în care oamenii stau mai mult în casă, continuarea alimentației ca într-o situație normală, poate să ducă la creșteri ponderale.

“Să ne cântărim în fiecare dimineță în aceleași condiții, iar dacă se observă o creștere de 500 de grame sau un kilogram pe săptămână, ceea ce ar fi foarte mult, atunci trebuie să ne redresăm”, a spus profesorul Hâncu, menționând “ciugulelile zilnice” care trebuie înlocuite cu fructe sau suprimate.

Explicațiile au fost oferite în cadrul Conferinței „DIABETUL ȘI PERSOANA CU DIABET în contextul pandemiei de COVID-19”, organizată de către Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în parteneriat cu Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și Federația Asociațiilor Diabeticilor din România.

Conferința este oferită și de Sănătatea Press Group, în calitate de producător de conferințe online și transmisă live pe platforma conferinte-live.ro, precum și pe site-urile RoHealthReview.ro și Sanatatea.TV.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.