Prof. dr. Iuliana Dobrescu: Sănătatea mintală nu este o prioritate în România

Unul din șase copii cu vârste între 10 și 19 ani se confruntă, la nivel mondial, cu o boală psihică, avertizează Organizația Mondială a Sănătății. Cea mai mare parte a bolilor mintale debutează însă înainte de vârsta de 14 ani. În România, nu există însă studii care să ateste incidența și prevalența bolilor neuropsihice la copii și la adolescenți, atenționează prof. dr. Iuliana Dobrescu, șefa clinicii de psihiatrie a copilului și adolescentului din Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. dr. Al. Obregia”, într-un interviu pentru Ro Health Review.

Anul acesta, Ziua mondială a sănătății mintale, marcată la 10 octombrie, are ca temă centrală tinerii și sănătatea mintală într-o lume în schimbare.

 

Ministerul Sănătății nu plătește studii de epidemiologie

 

Prof. dr. Iuliana Dobrescu
Prof. dr. Iuliana Dobrescu

„Ministerul Sănătății nu plătește studii de epidemiologie, pentru că epidemiologia e foarte greu de făcut, înseamnă oameni mulți, doctori pe teren, calculatoare, imprimante. Din această cauză nu putem aplica la studii de cercetare în Europa. Prima întrebare pe care ne-au pus-o toți a fost: Aveți date de epidemiologie? Nu. Păi atunci la ce ne raportăm?”, arată Iuliana Dobrescu.

Iar concluzia este evidentă pentru specialiștii în domeniu, care spun că în țara noastră datele sunt doar la nivel de unitate medicală. „Sănătatea mintală nu este o prioritate în România, pentru că oamenii nu știu de fapt ce înseamnă. E nevoie să înțeleagă că trebuie să avem copii sănătoși și la cap. În clipa în care vorbești de tulburare de spectru autist, de depresie, trebuie să te raportezi la ceva. Noi nu știm incidență, prevalență în bolile psihice la copil. Centrele de sănătate mintală ar trebui să fie unul la 250.000 de copii, dar nu s-a ajuns la această performanță. Sunt numai unsprezece centre acreditate și care funcționează”, declară Iuliana Dobrescu.

 

Tot mai mulți copii diagnosticați cu autism

 

În ultimii ani, autismul este tot mai frecvent diagnosicat și în România. Dacă în anul 1975 era un caz la 5.000 de copii, în prezent este unul la 30. Această creștere a început din anii 2000. „Problema cea mai mare în acest moment este tulburarea de spectru autist. Am făcut inclusiv demersuri pentru identificarea ei precoce la nivel de medic de familie. Părinții sunt foarte inteligenți, citesc și au ajuns să vină la noi chiar de la 1 an, 1 an și jumătate. Șansele de vindecare ale acestor copii sunt extraodinar de mari dacă intră în programe terapeutice, iar programele terapeutice sunt private, nu sunt de stat.”

În lupta cu un sistem deficitar, părinții se aliază în asociații și fac tot ce pot pentru copiii lor. „Cel mai mult ne ajută părinții, asociațiile părinților copiilor cu tulburare de spectru autist. Sunt 30.000 de copii diagnosticați cu autism în România, însă aici intră doar copiii care au certificat de handicap gradul I. Știu foarte bine de la pacienții noștri că nu toți copiii cu tulburare de spectru autist au certificat de handicap și evită chiar să comunice școlii sau rudelor că au un astfel de copil, iar această cifră este foarte mică comparativ cu ce știm noi. La Spitalul Obregia lunar sunt 100-150 de cazuri noi de copii internați cu tulburare de spectru autist”, arată Iuliana Dobrescu.

 

Un copil poate fi și trist

 

„Depresia este reală, a crescut de la 3% la 5-6% la copii, doar că nu este identificată. Depresia se poate manifesta de la 10 ani, iar vârful este atins în jurul vârstei de 15-16 ani, cu tentative de suicid. La Spitalul Obregia, părinții nu vin decât dacă este vorba de tentativă de suicid. Altfel, se duc în policlinicile private sau în cele de stat. Trăiesc depresia acasă, iar depresia la copil mai are o caracteristică: copiii sunt irascibili, par a fi obraznici, nu dorm bine, sunt nemulțumiți, nefericiți și părinții spun că sunt obraznici. Părinții ignoră tristețea, consideră că cei mici nu au motive să fie triști și atunci tristețea se trăiește la domiciliu până când eclatează cu o tentativă de suicid”, declară medicul bucureștean.

 

Motive pentru internarea în spital

 

La Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. dr. Al. Obregia” se fac anual în jur de 3.800 de internări. Autismul infantil este pe primul loc în rândul bolilor mintale care îi afectează pe copii. Pe locul al doilea se clasează tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD), urmată de tulburări compulsive la copii și adolescenți și tulburări de adaptare care se manifestă de obicei la copiii care provin din familii dezorganizate.

Adolescenții (15-18 ani) internați la Obregia sunt cel mai des afectați de tulburare de conduită, depresie și anxietate.

1 comments

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.