Prof. dr. Liana Pleș: Sarcina nu reprezintă o contraindicație pentru vaccinul anti-COVID-19

Sarcina nu reprezintă o contraindicație pentru vaccinul anti-COVID-19, a declarat Prof. dr. Liana Pleș, medic Obstetrică-Ginecologie.

”Toate Societățile de profil, inclusiv Societatea Română de Obstetrică-Ginecologie au lanasat un apel către toți medicii care au în îngrijire paciente gravide să le încurajeze să facă vaccinul anti-COVID pe parcursul sarcinii, pentru că s-a dovedit că ele pot să facă anticorpi care vor fi trimiși copilului, imediat după naștere. Nou-născutul se imunizează prin anticorpii mamei. Am paciente care au făcut vaccinul în timpul sarcinii, iar copiii au avut titruri importante de anticorpi. Copiii, în primele trei luni de la nșatere, sunt foarte vulnerabili, pentru că nu își pot produce singuri o serie de anticorpi. Deci, mama face un bine nu numai sarcinii, ci și nou-născutului”, a explicat Prof. dr. Liana Pleș.

Infecția cu SARS-CoV-2 afectează în special vasele de sânge, a atras atenția Prof. dr. Liana Pleș.

”La o femeie gravidă este vorba despre un organ, respectiv placenta, care are foarte multe vase de sânge, care este esențială pentru a menține fătul. Această placentă are receptori pentru coronavirus și este în mod particular afectată de acest virus și dezvoltă o serie de cheaguri, de tromboze, care pot să afecteze sarcina. Este vorba despre ce poate să determine boala pe sarcină: avort, naștere preamtură, moarte fetală în timpul sarcinii, deci fătul moarte în uter, pot dezvolta o serie de complicații ale sarcinii, nașteri premature și afectare fetală, pentru că uneori suntem nevoiți, ca să salvăm viața fătului, atunci când saturația maternă scade foarte mult, să scoatem copii care sunt extrem de mici, cu riscuri mari de prematuritate”, a precizat Prof. dr. Liana Pleș.

De asemenea, Prof. dr. Liana Pleș a subliniat că nu există date care să susțină teoria conform căriea vaccinul anti-COVID duce la infertilitate.

”Nu există date în acest sens. Ca să pui un diagnostic de infertilitate, îți trebuie un interval de 12 luni, în care să încerci să obții o sarcină. Din câte știu eu, de la introducerea vaccinului nu au trecut încă 12 luni ca să putem avea o dovadă că un cuplu a încercat după vaccin să obțină o sarcină și nu a reușit. Vaccinurile, mai ales cele pe bază de ARN Mesager, nu afectează celulele germinale, iar din punct de vedere endocrinologic nu au cum să influențeze ciclul menstrual și capaciatea de reproducere”, a mai spus Prof. dr. Liana Pleș.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii pe tema vaccinării anti-COVID-19 și a importanței înțelegerii corecte la nivelul opiniei publice a informațiilor legate de pandemia de COVID-19, organizată de Colegiul Medicilor din România (CMR) şi Televiziunea Română.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.