Prof. Dr. Lucian Negreanu: Ne-au plecat foarte mulți colegi, dar s-au și întors foarte mulți colegi care pot genera schimbarea

Prof. Dr. Lucian Negreanu, vicepreședinte Colegiul Medicilor din Municipiul București și președinte Comisia de Jurisdicție profesională din cadrul Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB) a declarat că au existat și încă există probleme în ceea ce privește jurisdicția profesională în sistemul sanitar românesc, probleme care necesită o rezolvare rapidă.

”La jurisdicție au fost multe probleme, nu neapărat generate de pandemie, care impun o schimbare rapidă a legislației. (…) Poate să luăm lucrurile bune, să spunem, cu această pandemie, să fim un catalizator al schimbării, să protejăm medicii pentru a proteja pacienții. Trebuie o schimbare a legislației de malpraxis, trebuie o clarificare a competențelor. Trebuie personal și infrastructură de suport. (…) Politicienii trebuie să se pună la masă, să cheme în egală măsură medicii și pacienții la o discuție și să schimbe lucrurile. Sunt oameni competenți care pot schimba lucrurile. Și dacă schimbăm pentru medici, în mod clar e mai bine și pentru pacienții noștri”, a declarat prof. dr. Lucian Negreanu.

De asemenea, prof. dr. Lucian Negreanu a adus în discuție și infrastructura precară din sistemul sanitar românesc, dar și faptul că lucrurile pot fi îndreptate printr-o revizuire a legislației.

”Să nu uităm că de 30 de ani nu s-a construit prea mult, nu am văzut prea multe spitale și în afară de studii de fezabilitate și multe promisiuni, nu am văzut nimic în realitate. (…) Ne-au plecat foarte mulți colegi, dar s-au și întors foarte mulți colegi care pot genera schimbarea. Putem contribui împreună la schimbarea legislației. Medicii trebuie aduși înapoi în niște spitale moderne, trebuie să existe viziune, trebuie să existe o strategie, nu doar să transformăm niște circuite sau să îmbunătățim niște circuite. Avem nevoie de mai mult”, a mai adăugat prof. dr. Negreanu.

Declarațiile au fost făcute în cadrul webinarului ”Medicul, resursa cheie în sănătate! Unde suntem? Ce deficit de personal avem? Limite de competențe. Medicina românească la 1 an de pandemie!”, eveniment organizat în premieră de Colegiul Medicilor din Municipiul București.

Manifestare și-a dorit să evidențieze rolul medicului în sistemul de sănătate și faptul că medicul este o resursă cheie în sistemul sanitar, dar și faptul că, în prezent, medicina românească se confruntă cu un deficit important de medici.

Totodată, evenimentul a adus în atenție încă o dată presiunea mare care este pusă, în general, pe medici, dar mai ales astăzi, la un an de pandemie COVID-19, când cel puțin anumite specialități medicale au fost suprasolicitate în acest context epidemiologic și mulți medici au ajuns la epuizare. Cu toate acestea, nu au dat înapoi și au rămas prezenți pe frontul acesta al luptei cu virusul SARS-CoV-2, în prima linie.

Producția video& Managementul logistic al webinarului ”Medicul, resursa cheie în sănătate! Unde suntem? Ce deficit de personal avem? Limite de competențe. Medicina românească la 1 an de pandemie!” a fost asigurat de Sănătatea Press Group.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.