Prof. dr. Monica Cîrstoiu: În România suntem pe primul loc în ceeea ce privește mortalitatea la cancerul de col

Din păcate, în România suntem pe primul loc în ceeea ce privește mortalitatea la cancerul de col, a avertizat Prof. dr. Monica Cîrstoiu, șef clinică Obstetrica-Ginecologie în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București.

“Screeningul pentru cancerul de col este extrem de important. Screningul nostru spune că ar trebui să efectuam teste de tip Babeș Papanicolau, anual, până la vârsta de 65 de ani, sau co-testări cu anti-HPV, la cinci ani. După această perioadă se poate stopa, dacă avem în ultimii zece ani cel puțin trei teste Babeș Papanicolau negative și două testări de HPV negative. Din păcate, ne trezim și la ora actuală, cu femei de peste 60 de ani care vin și se prezintă cu cancer de col, cancer care ar fi putut fi stadializat corect și tratat în stadii incipiente. La fel de important este și screeningul pentru cancerul de endometru, evaluând periodic grosimea endometrului. Dacă grosimea endometrului în menopauză începe să crească, se face biopsie și avem o conduită corectă și stadializată în cancerul de endometru, până la apariția simptomelor, de tipul sângerărilor disfuncționale. Nicio sângerare în menopauză nu înseamnă o menstră, ci înseamnă o afectare, de tipul atrofiei, patologiei de coagulare sau, din păcate, cancer de col sau de endometru“, a explicat Prof. dr. Monica Cîrstoiu.

De asemenea, mamografia în perioada de menopauză, la femeile între 50 și 69 de ani, este extrem de utilă.

“Mamografia trebuie făcută o dată la doi ani. Din păcate, studiile au arătat că, în România, doar 6,4% din populația eligibilă de femei între 50 și 69 de ani au mers să facă această ecografie de screening în ultimii doi ani. Sunt lucruri foarte grave. Absența prezentării la medic duce la creșterea numărului de cancere. Din păcate, toate acestea apar când femeia este în menopauză, când este mai sensibilă din punct de vedere fizic, al stării generale de sănătate și emoțional. Este clar că medicul nu trebuie evitat“, a precizat Prof. dr. Monica Cîrstoiu.

Femeia aflată în menopauză, atât în perioada de premenopauză, cât și de postmenopauză, trebuie să se prezinte la medicul ginecolog.

“Odată intrată la menopuază, femeia consideră că, odată ce s-a încheiat etapa de aducere pe lume a copiilor, consulturile la medicul ginecolog nu își mai au sensul și nici utilitatea. Prin intermediul acestor consulturi putem face prevenția cancerelor. Vorbim despre cancere care sunt controlate de estrogen dependent sau nu. În primul rând, pacienta trebuie să se adreseze ginecologului pentru un consult obișnuit, care înseamnă o evaluare locală. În felul acesta vedem modificările legate de atrofie, dacă sunt predispuse spre apariția tulburărilor de tip incontinențe urinare de efort. Există tratament, iar femeia nu trebuie să sufere din cauza unor astfel de patologii, considerând că sunt normale la menopauză. Există abord local, medicamentos sau abord chirurgical. De asemenea, femeia trebuie să vină la ginecolog să vedem culturile, secrețiile, să prevenim infecțiile vaginale, care creează secundar și infecții urinare. 20 la sută dintre femeile între 60 și 70 de ani și 50 la sută dintre cele peste 80 de ani dezvoltă infecții urinare“, a mai spus Prof. dr. Monica Cîrstoiu.

Declarațiile au fost făcute, luni seară, în cadrul dezbaterii “Menopauza – Important de știut“, un eveniment de informare organizat de Societatea Română de Endocrinologie în contextul Zilei Mondiale a Menopauzei.

La dezbatere au participat:

  • Prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Societății Române de Endocrinologie
  • Prof. dr. Monica Cîrstoiu, șef clinică Obstetrica-Ginecologie în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București
  • Dr. Ileana Nițu, medic cardiolog, Institutul Național de Endocrinologie ”C.I. Parhon” București

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.