Prof. dr. Radu Vlădăreanu, președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie din România: Rata de cezariene în România este de 53,68%

Rata de cezariene în România este de 53,68%, potrivit celor mai recente date de la Școala Națională  de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar, citat de prof. dr. Radu Vlădăreanu, președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie din România.

Printre măsurile propuse de el pentru inversarea acestui trend se numără limitarea sau chiar interzicerea chemării ginecologului în afara programului pentru ca pacientele a căror sarcină a urmărit-o să poate naște cu el.

”E o reminiscență de acum 60 de ani, care nu mai are ce să caute. Acel doctor de gardă, stă dimineața la spital, după-amiaza merge la cabinet și vine noaptea la spital să asiste o gravidă. Este ilegal și, împreună, trebuie să renunțăm la acest sistem”, a spus prof. dr. Vlădăreanu.

Astfel, gravidele pot ”naște cu garda, șeful gărzii este echivalent cu șeful de secție”, a adăugat el.

”Unul dintre motivele recunoscute peste tot pentru cezariană este frica de litigiu medical. Pentru a scăpa de acest lucru, cu siguranță trebuie schimbat ceva (…). Nu e ok ca orice să fie abordare penală. În toate țările civilizate răspunderea medicului este civilă și disciplinară, nu penală”, a mai atras el atenția.

Șef de Lucrări dr. Andrei Nanu, șef disciplină „Elemente juridice medicale și malpraxis” în cadrul UMF ”Carol Davila” a atras atenția că nimeni nu are de câștigat de pe urma sancționării penale a medicilor, în cazul greșelii medicale. El a subliniat că acest lucru poate duce la o ”medicină defensivă” dusă la extrem.

Potrivit lui, un raport al Inspecției Judiciare din 2017 a arătat că existau pe rolul instanțelor de judecată, la acel moment, peste 200 de procese penale împotriva medicilor și asistenților, pentru greșeli medicale, iar în activitatea Parchetelor existau peste 200 de proceduri de urmărire penală pentru greșeli medicale, cu mai mult de doi ani vechime.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.