Prof. dr. Răzvan Cherecheș: Vaccinul AstraZeneca se poziționează ca un produs care a fost testat pe suficiente persoane

Prof. dr. Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, spune că vaccinul AstraZeneca este testat pe suficient de multe persoane. Mai exact, dacă cea mai mare parte a medicamentelor pe care le luăm zilnic a fost testată pe sub 10.000 de persoane, iar vaccinul a fost testat peste 17.000 de persoane, atunci acest produs se poziționează ca un produs care a fost testat pe suficiente persoane, după cum explică Răzvan Cherecheș.

”Da. În faza 3 a vaccinului AstraZeneca au participat peste 17.000 de persoane. Atât Agenția Europeană a Medicamentului, cât și FDA, cele două mari agenții care se ocupă de autorizarea medicamentelor solicit pentru faza a treia minim 3.000 de persoane. Cea mai mare parte a medicamentelor pe care le luăm noi în fiecare zi au fost testate pe sub 10.000 de persoane. Deci, cu 17.000 de persoane în faza a treia, vaccinul AstraZeneca se poziționează ca un produs care a fost testat pe suficiente persoane. Mai mult, până în acest moment, au fost vaccinate milioane de persoane cu vaccinul AstraZeneca fără niciun efect secundar major”, se arată într-o postare video a prof. Cherecheș pe pagina sa de Facebook.

Potrivit CNCAV, Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat vaccinul pentru o eficacitate de 59.5%. Studii ulterioare au demonstrat că eficacitatea este mai mare. Astfel, la 90 de zile de la prima doză, eficacitatea este de 76%, iar după ambele doze eficacitatea este de 82.4%.

De asemenea, 100% din persoanele vaccinate cu AstraZeneca nu au avut simptome severe, nu au avut nevoie de spitalizare și nu au decedat ca urmare a infecției cu COVID-19, mai informează CNCAV.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.