Prof. Dr. Romulus Timar: Multe din cazurile de diabet zaharat de tip 2 ar putea fi prevenite

Multe din cazurile de diabet zaharat de tip 2 ar putea fi prevenite, le-a transmis Prof. Dr. Romulus Timar medicilor prezenți la prima conferință a Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, defășurat la Târgu Mureș. Dr. Romulus Timar a spus că, la nivel mondial, numărul pacienților cu diabet zaharat era anul trecut de peste 460 de milioane, iar dintre aceștia, 90-95% au diabet de tip 2. Estimările spun că numărul bolnavilor de diabet din lume va ajunge la 600 de milioane.

„Mulțumim centrului universitar din Târgu Mureș pentru bunăvoința de a găzdui această conferință a Societății Române de Diabet, prima pe care o facem în acest an. Prevalența acestei afecțiuni este în creștere în întreaga lume, este în jur de 9%.  Sperăm că prin implementarea unor măsuri de prevenire a diabetului zaharat, vom reuși ca aceste estimări să nu fie atinse. În România, diabetul zaharat are prevalența în jur de 11%. Diabet zaharat care este la baza unor boli cardiovasculare, diabet zaharat care este principala cauză de cecitate, diabet zaharat care este cauza principală de amputații la nivelul membrelor inferioare, care este principla cauză a bolilor terminale de rinichi. Un lucru îmbucurător este că diabetul zaharat poate fi prevenit, în special prin modificarea stilului de viață”, a spus Prof. Dr. Romulus Timar.

Președintele SRDNBM le-a transmis medicilor prezenți la congres că, din punct de vedere al tratamentului, în România există tot ceea ce este necesar pentru un tratament la cele mai înalte standarde. Țara noastră trebuie însă să se concentreze și pe prevenția bolii.

„România ocupă un loc important la nivel european și are o rețea extinsă de centre de diabet zaharat. Și are toate clasele de medicamente, are toate tipurile de insulină și toate sunt gratuite. Încercăm să vedem metode de depistare precoce, de evoluție particulară a bolii la copii, la femei gravide, la bătrâni”, a adăugat președintele SRDNBM.

Programul științific al conferinței aduce în prim-plan noutățile în abordarea din practica clinică a diabetului zaharat, cu focus pe prevenția și diagnosticul afecțiunii, morbiditatea în diabet: în relație cu sfera cardiovasculară, renală, neurologică și hepatică, respectiv tratamentul diabetului.

Obiectivul Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice este ămbunătățirea permanentă a calității îngrijirii medicale și a calității vieții persoanelor cu diabet zaharat și/sau cu alte boli de nutriție și metabolice. Pentru aceasta SRDNBM își propune să contribuie la creșterea continuă a nivelului profesional, științific și deontologic al membrilor săi, inclusiv prin desfășurarea unor manifestări știintifice de specialitate și facilitarea accesului la informații medico-profesionale.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.