Prof. dr. Roxana Nemeș, despre explorarea funcțională respiratorie: Când pot face teste pacienții vindecați de COVID-19?

Prof. dr. Roxana Nemeș, viitor președinte al Societății Române de Pneumologie, a declarat că pacienții vindecați de noul coronavirus, care doresc să facă o explorare funcțională respiratorie, să realizeze acest lucru la 30 de zile după declararea  lor ca postvindecați.

“Cu două teste PCR negative, se pot accesa aceste testări la cei care au trecut printr-o infecție COVID, au fost vindecați și au acces la explorarea funcțională respiratorie.  Testarea să se facă la 30 de zile după declararea postvindecați”, a precizat  prof. dr. Roxana Nemeș, într-un interviu acordat RoHealthReview și Sănătatea TV.

Potrivit prof. dr. Roxana Nemeș, explorarea respiratorie atât simplă, cât și complexă se poate face prin teste de sprirometrie și difuziune prin membrana alveolo-capilară, cunoscută în lumea științifică ca și TLCO.

“Celelalte teste sunt de evitat, testele care incumbă nebulizarea substanbțelor, cum ar fi testarea la metabolină, precum și testul complex de testare cardio-pulmonară la efort”, a spus prof. dr. Roxana Nemeș.

“Atât în perioada de pandemie, cât și cea în post atingere a vârfului, pacienții se pot adresa pentru aceste testări  de sprirometria și difuziunea prin membrana alveolo-capilară. Laboratoarele sunt deschise”, a afirmat Nemeș.

Potrivit acesteia, Societatea Europeană Respiratorie a emis recomandări pentru aceste laboratoare și pentru toți tehnicienii care efectuează probe funcționale respiratorii complexe, repartizate pe trei niveluri de siguranță.

“În acest moment, aceste niveluri de siguranță țin atât de siguranța personalului, de siguranța pacientului, dar și de partea de evitare a contaminării echipamentului”, a adăugat  prof. dr. Roxana Nemeș.

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.