Prof. dr. Ulmeanu: Schimbările climatice cauzează mai multe decese anual ca tornadele, cutremurele și inundațiile la un loc

Schimbările climatice și încălzirea globală cauzează mai multe decese anual decât trăznetele, tornadele, cutremurele și inundațiile împreună. Este semnalul de alarmă tras de prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie.

Din 1850 încoace, fiecare deceniul a stabilit un record de căldură.

Schimbările climatice au impact direct asupra sănătății în general și în special asupra plămânilor, atrage atenția prof. dr. Ulmeanu.

Astfel, încălzirea globală afectează aerul curat, apa potabilă, hrana suficientă și locuințele și influenzează sănătatea fizică, mintală și a comunității.

 

Polenurile și alți aeroalergeni, în cantități mai mari în condiții extreme

 

Polenurile și alți aeroalergeni sunt în cantități mai mari în condiții extreme, potrivit prof. dr. Ulmeanu, care subliniază că o creștere continua a temperaturilor va conduce la creșterea poverii astmului. De asemenea, poate duce la creșterea incidenței și severității rinosinuzitei, BPOC-ului, infecțiilor de tract respirator și cancerului pulmonar.

Poluarea duce la inundații și valuri de căldură poate duce la degradarea culturilor și foamete, iar până la finalul secolului, riscul de secetă la scară globală va crește semnificativ.

 

Poluarea, al treilea contributor la deces la nivel mondial

 

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății de anul trecut atrage atenția că poluarea aerului este al treilea contributor pentru decese la nivel mondial, după HTA și BPOC. Aceasta în condițiile în care nouă din 10 persoane din lume respiră aer poluat.

Un număr de 570.000 de copii sub vârsta de cinci ani mor prin infecții respiratorii atribuite poluării aerului din interior și exterior și fumatului pasiv.

Potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății din 2019, 4,2 milioane de decese anual pot fi atribuite poluării aerului și apei, iar 3,8 milioane expunerii la fum în gospodării. De altfel, potrivit datelor OMS, trei miliarde de persoane gătesc și încălzesc locuințele cu foc deschis și sobe.

 

Pericolul reprezentat de microparticule

 

Ghidurile privind calitatea aerului impun limite pentru principalii factori poluanți, precum particulele de materie, ozonul și gazele cu efect de seră. Particulele de materie poluantă includ așa-numitele microparticule, inhalabile, cu diametrul de maximum 2,5 microni. Aceasta înseamnă că un fir de păr este de 30 de ori mai gros decât cea mai mare microparticulă. Fiind atât de mici, pot pătrunde adânc în plămâni și în sânge.

„Aceste particule de materie poluantă sunt carcinogene pentru oameni”, a explicat Ruxandra Ulmeanu.

Mai mult, 91% din populația lumii locuiește în teritorii în care aceste criterii nu sunt respectate.

În ultimii 25 de ani, studii multiple au arătat relația dintre poluarea aerului și cancerul pulmonar. Mai exact, poluarea aerului provoacă 9% dintre decesele prin cancer pulmonar.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.