Academician Profesor universitar dr. Vasile Cândea, preşedinte fondator al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi fondatorul Centrului Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare al Armateiă, a încetat din viață.
”Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC) anunță cu mare regret și durere, trecerea în neființă a uneia dintre cele mai mari personalități ştiinţifice a României, un mare medic, un vizionar care şi-a pus întreaga viaţă, inteligenţă şi putere de muncă în slujba oamenilor şi a promovării ştiinţei, Generalul (ret.) Academician Profesor universitar dr. Vasile CÂNDEA, Preşedinte al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi fondatorul Centrului Clinic de Urgenţă de Boli Cardiovasculare al Armatei”, a anunțat Spitalul Universitar de Urgență Militar Central ”Dr. Carol Davila”.
”Pentru noi, a fost un privilegiu să fim contemporani cu un savant, cu un cărturar, cu un Om de talia lui Vasile Cândea, cu Profesorul, Generalul, Medicul, Chirurgul, Președintele, Fondatorul Vasile Cândea, un Om care și-a descoperit vocația existenței în a salva vieți, în a lucra, studia, cerceta pentru a face bine oamenilor”, au adăugat reprezentanții spitalului pe Facebook.
”Regretăm trecerea în neființă a reputatului general (r) prof.dr.Vasile Cândea, eminent chirurg român, președinte al Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară, președinte de onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România, director al Institutului de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu și Centrului de Boli Cardiovasculare al Armatei, autorul a peste 750 de lucrări științifice, comunicate și publicate în reviste de specialitate din țară și de peste hotare sau la congrese, simpozioane naționale sau internaționale”, transmite Ministerul Sănătății într-un comunicat.
”Prof.dr. Cândea a fost o personalitate de prim rang în domeniul chirurgiei cardiovasculare, un profesionist desăvârșit, dascăl pentru mai multe generații și medic iubit de pacienții săi, care a salvat mii de vieți. Lasă în urmă o viață de muncă, rodnică și elevată, însuflețită de vocație și pasiune, dedicată cunoașterii științifice. A fost un privilegiu pentru mine să mă număr printre elevii domnului profesor”, a declarat conf. dr. Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, citat în comunicat.
Potrivit Academiei Oameni de Știință, prof. dr. Cândea a fost membru titular al Academiei de Științe Medicale, secretar general internațional al Uniunii Medicale Balcanice, multiplu doctor ”Honoris Causa”, membru fondator al fundațiilor ”Emil Palade” și ”Scientica”, membru titular al Academiei de Științe Naturale din Rusia, membru fondator al Societății Române de Chirurgie Vasculară și Angiologie, precum și membru al Societății Europene de Chirurgie Cardiovasculară.
În România, Vasile Cândea a implantat în 2001 primul dispozitiv de asistare mecanică cardio-circulatorie cu inimă artificială (de tip NOVACOR) din Euopa Centrală și de Est.
”Pentru Academia noastră, profesorul dr. Vasile Cândea este cel care, prin perseverenta si multa munca a realizat renașterea Academiei de Științe din Romania sub forma Academiei Oamenilor de Știință din România . Este cel care, pentru fiecare dintre noi avea o vorba buna si o îmbrățișare. Prin dispariția Profesorului Vasile Cândea, întreaga comunitate a oamenilor de știință, de azi, este mai săracă. Discipolii domniei sale trebuie să se arate a fi demni de imensa moștenire transmisă şi au datoria de a-i duce mai departe visul despre o lume a valorilor, a meritelor şi a demnităților câștigate doar prin muncă asiduă, perseverență, inspirație și străduință !”, transmite Academia Oamenilor de Știință din România pe site-ul său.