Prof. Dr. Viorel Jinga: Digitalizarea, principala și cea mai eficientă soluție în reconstrucția și revigorarea sistemului medical românesc

Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga, Rectorul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) “Carol Davila” din București, a declarat, joi, că digitalizarea reprezintă principala soluție pentru reconstrucția sistemului medical românesc.

“Informatizarea în Sănătate și rolul mediului academic în acest ecosistem înseamnă o amplificare și o dezvoltare cu celeritate a digitalizării în întreg ansamblul medical. Este principala și cea mai eficientă soluție în reconstrucția și revigorarea sistemului medical românesc“, a declarat Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga.

“Ca să înțelegem cât mai bine rolul și importanța informatizării în sistemul de sănătate, trebuie să ne aplecăm asupra analizelor realizate până astăzi în ceea ce alcătuiește theoretic și practice ansamblul medicinei, adică educație, cercetare științifică medicală, performanță academică și esența celulară, de fapt, a medicinei, și anume desăvârșirea acesteia la patul pacientului. În plus, intervin și elementele tehnice, administrative și logistice. Integrarea tuturor acestor mecanisme într-un tot unitar este principala preocupare a noastră, a tuturor celor implicați în acest vast domeniu de activitate, ce îl definim ca sistem de sănătate“, a explicat rectorul UMF “Carol Davila”.

Una dintre principalele soluții ne este oferită, fără doar și poate, de progresul tehnologic, înregistrat în ultimii ani în aria inteligenței artificiale, a afirmat Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga.

Una dintre prioritățile UMF “Carol Davila” o reprezintă dezvoltarea proceselor de digitalizare și modernizare tehnologică în plan educational și operational.

“Toate acestea, pentru a putea oferi întregului corp academic al Universității plaje informaționale extinse. Pentru a cataliza și propulsa acțiunile de digitalizare în Universitate și în ecosistemul local am pus bazele unui centru de inovație, avînd patru nuclee esențiale: nucleu pentru soluții digitale și tehnologii innovative, nucleu pentru analize de big data, nucleul pentru inteligență artificială în sănătate, nucleul de hub antreprenorial. Prin echipa acestui centru, am conficurat precesul de e-learning, pentru a susține continuitatea actului didactic, în această perioadă dificilă. Deși am revenit aproape în totalitate cu activitatea la patul pacientului, pregătim proiecte educaționale de la distanță. Am pus bazele unui model bazat pe o simulare medicală, simulare care va deveni un element complementar învățământului traditional. Am început să dezvoltăm componenta de printare 3D în mediul medical“, a explicat Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga.

Dezvoltăm acțiuni în direcția dezvoltării într-un domeniu mai special, cel al medicinei spațiale. Încercăm, de asemenea, pentru prima data, să dăm examenul de licență pe tablete. Studenții vor fi prezenți în sală, dar vor susține examenul pe tablete, așa cum se întâmplă în Franța cu examenul de rezidențiat.

Rectorul UMF “Carol Davila” a subliniat că pandemia de COVID-19 ne-a demonstrat că avem nevoie de servicii digitale, de la distanță.

“De altfel, am susținut configurarea unei strategii de digitalizare, un document strategic de care avem nevoie, pentru a da o direcție de țară digitalizării. Am văzut foarte clar că avem nevoie de legături electronice din unitățile medicale, pentru a avea traseibilitatea datelor medicale ale pacienților. Mai concret, e nevoie de acel dosar al pacientului, pe care să îl utilizăm pentru a optimiza managementul acestora, dar și pentru a utiliza datele în cercetarea medicală, pentru a avea indicatori reali asupra stării de sănătate, pentru a lua decizii cât mai corecte pentru sănătatea populației“, a explicat rectorul UMF “Carol Davila”.

Declarațiile au fost făcute la lansarea proiectului ,,RegInterMed”. Ministerul Sănătății implementează, în parteneriat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, proiectul “Sistem informatic pentru registrele de sănătate – „RegInterMed”– Cod SMIS 130718” cu finanțare externă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională în cadrul Programului Operațional Competitivitate 2014-2020 (POC), pe o perioadă de implementare de 36 de luni.

Proiectul ,,RegInterMed” presupune realizarea unui sistem informatic nou, actualizat la nivelul de evoluție tehnologică, cu o securitate informatică sporită în vederea implementării unui număr de minim 100 registre de boală unitare la nivelul sistemului sanitar.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.