Prof.Univ. Dr. Alina Bârgăoanu: Profesia de medic a cunoscut o reabilitare în România

Prof.Univ. Dr. Alina Bârgăoanu, decan al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul SNSPA, a declarat că profesia de medic a cunoscut o reabilitare în România, cel cel puţin în momentul de maxim al pandemiei, asociat cu lunile martie şi aprilie.

“De voie şi de nevoie, a trebuit să avem încredere în discursul medical, şi eu mi-ş dori foarte mult, în calitate de cetaţean, de beneficiar al sistemului de sănătate, ca această încredere să fie susţinută şi cultivată în continuare şi să nu ne ducem la un moment prepandemie, în care dădeam în medici de dimineaţă până seara, declanşam campanii şi aşa mai departe. Mi-aş dori să nu ajungem la vechiul normal şi să păstrăm această brumă de încredere care s-a vehiculat la profesia medicală, şi nu am în vedere numai medicii ci toţi lucrătorii din domeniul medical”, a declarat prof.Univ. Dr. Alina Bârgăoanu, în cadrul celei de-a opta Conferinţă a Colegiului Medicilor din Bucureşti.

Potrivit acesteia, neîncrederea în profesia medicală este o trăsătură cu care s-a intrat în criză şi a fost rezultatul unor campanii şi demersuri sistematice de a decredibiliza profesia.

“Cu profesia de medic s-au asociat foarte multe trăsături negative, evident nici noi nu trebuie să fim naivi, lucrul acesta alimentat foarte mult şi de situaţii reale. Deci, am intrat în criză cu ideea că sistemul medical este unul corupt, că medicii nu sunt pregătiţi, că cei mai buni au plecat în străinătate”, a afirmat prof.Univ. Dr. Alina Bârgăoanu.

În opinia acesteia, criza de încredere ne diferenţiază în interiorul Uniunii Europene.

„În general lumea occidentală, transatlantică, se confruntă de o bună perioadă de timp cu o criză de încredere în instituţii, dar în România avem de-a face cu anumite tendinţe exacerbate din acest punct de vedere. La noi, s-a amestecat foarte mult discursul antiinstituţional cu discursul antipolitic, cu lupta împotriva instituţiilor, şi atunci s-a creat un amalgam pe care actualii guvernanţi au trebuit să îl gestioneze pe lângă criza propriu-zisă”, a adăugat prof.Univ. Dr. Alina Bârgăoanu.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.