Prof. univ. dr. Alina Tănase, preşedintele Societăţii Române de Transplant Medular, a declarat, vineri, că în acest an în Institutul Clinic Fundeni au fost efectuate 123 de transplanturi.
„O activitate mare pentru un centru de transplant mare din Europa. Chiar în anii pandemiei am trecut de 100 de transplanturi pe an. Mult pentru condiţiile pandemice şi activitatea medicală la nivel naţional. Avem încă mulţi pacienţi pe lista de aşteptare, însă avem o capacitatea limitată, fiindcă pacientul în timpul procedurii de transplant are nevoie de nişte condiţii speciale, pentru fiecare pacient trebuie să alocăm aceste condiții speciale. (…) Am reuşit să implementăm o standardizare prin care crioprezervăm celulele, ceea ce ne dă nouă o mult mai mare capacitate de organizare. (…) Nu numai că ne-am revenit la activitatea de dinainte de pandemie, dar suntem cu 20% în plus faţă de activitatea din 2019”, a declarat prof. univ. dr. Alina Tănase, , într-o conferinţă de presă organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice.
„Registrul din România este unul mic. 0,45% din populaţia României se află în prezent în Registrul din România. Pentru a găsi donatori compatibili tuturor pacienţilor din România care au nevoie de transplant este nevoie ca românii care sunt în aria geografică de origine a pacientului să fie înscrişi în Registru. (…) Registrul din România creşte încet, dar creşte de la un an la altul. Peste 65% din persoanele care sunt înscrise în Registrul din România au sub 40 de ani. (…) 57% din totalul persoanelor înscrise sunt bărbaţi. Este important că aproape 60.000 dintre ei sunt testaţi pentru toate locusurile care sunt importante în stabilirea compatibilităţii. 14% dintre ei sunt testaţi pentru toate cele şase”, a explicat dr. Aurora Dragomirişteanu