„Aproape în fiecare săptămână găsim o relație de corelație, de implicare între o bacterie, un virus și o patologie autoimună, reumatoidă, oncologică, hematologică și nu numai”, a declarat, miercuri, prof. univ. dr. Anca Streinu-Cercel, la ceremonia de deschidere a celei de-a XX-a ediții a Conferinței „Zilele Științifice ale Institutului Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș”.
„Este o onoare să fiu în fața dumneavoastră din postura de președinte al acestui Congres, la cea de a XX a ediție, alături de dumneavoastră, alături de mentorii mei, cărora le mulțumesc foarte mult și alături de care în urmă cu aproape 20 de ani mi-am început activitatea de rezident în Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”. 20 de ani în care am învățat, am schimbat impresii, pentru că bolile infecțioase reprezintă o provocare. O provocare a fost și alegerea specialității mele de boli infecțioase. Pentru că bolile infecțioase într-adevăr reprezintă o provocare. Fiecare caz, fiecare pacient, fiecare tratament, fiecare discurs reprezintă o adevărată provocare și de fiecare dată ne provoacă să învățăm mai mult pe fiecare dintre noi”, a declarat prof. univ. dr. Anca Streinu-Cercel, președintele Congresului.
„20 de ani nu înseamnă că am împărtășit tot ce era de împărtășit. Avem multe lucruri de spus de acum înainte. 20 de ani pentru boli infecțioase nu înseamnă nimic, pentru că în fiecare săptămână literatura de specialitate publică un nou virus, o nouă bacterie, un nou fung care a fost identificat, în fiecare săptămână redenumim o nouă bacterie, un nou germene, în fiecare săptămână reclasificăm o nouă boală și aproape în fiecare săptămână găsim o relație de corelație, de implicare între o bacterie, un virus și o patologie autoimună, reumatoidă, oncologică, hematologică și nu numai. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că ne așteaptă provocări în continuare și 20 de ani sunt doar începutul și ne uităm de acum încolo spre ceea ce ne așteaptă. Sunt aici în postura de președinte al acestei ediții aniversare și țin să mulțumesc colegilor mei, mentorilor mei care sunt aici, invitaților noștri care ne-au onorat cu prezența, colegilor din spitalele cu care colaborăm, colegilor infecționiști din toată țara, fără de care acest Congres nu ar fi ceea ce este: Zilele Științifice Institutului Matei Balș”, a precizat prof. univ. dr Anca Streinu-Cercel.