Prof. univ. dr. Bogdan Timar, inițiatorul primului Centru Integrat de Management al Obezității dintr-un spital public din România

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara înființează Centrul Integrat de Management al Obezității, primul proiect de acest tip dintr-un spital public din România. „Acest centru își propune să ofere o soluție pragmatică persoanelor care trăiesc cu suprapondere sau obezitate”, a subliniat prof. univ. dr. Bogdan Timar, coordonatorul proiectului.

„Știm în momentul de față că obezitatea este o problemă la nivel de societate, nu vizează un singur individ, și care este accentuată de o statistică îngrijorătoare pe care o vedem, anume că România, țara noastră, este poziționată în zona de roșu închis cu privire la prognozele epidemiologice cu privire la obezitatea în viitor. Practic, orice persoană care trăiește acum are o probabilitate crescută de a dezvolta pe parcursul vieții sale suprapondere sau obezitate”, a declarat prof. univ. dr. Bogdan Timar, medic primar diabet în cadrul Clinicii de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” din Timişoara, Președinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

„Federația Internațională de Obezitate ne poziționează în cea mai roșie grupă, și anume acea grupă în care probabilitatea populațională ajunge la 80-100% de a depăși indicele de masă corporală recomandat cu privire la statisticile pe care le avem în momentul de față. Aceeași federație estimează că în România 70% din populația adultă trăiește cu suprapondere sau obezitate, iar procentul obezității se apropie de 40%, ceea ce face ca estimarea pe care o avem pentru anul 2030 să fie un număr de 10,89 milioane de persoane care să trăiască cu suprapondere sau obezitate în anul 2030. Deci, iată, este o afecțiune ce vizează populația și societatea la nivel global. Estimările pe care le-am făcut din studiile epidemiologice, aceste estimări care pot fi făcute sau asimilate cu un exit poll de la alegeri, ne-ar arăta că în județul nostru avem aproximativ 250.000 de persoane care trăiesc cu obezitate, iar dacă facem referire la suprapondere sau obezitate, numărul acestora este de peste 450.000. O tendință care este consistentă cu creșterea numărului de cazuri de diabet zaharat, număr de cazuri de diabet zaharat înregistrate în județul nostru la sfârșitul anului trecut, care se apropia vertiginos de 50.000 de persoane”, a adăugat prof. univ. dr. Bogdan Timar.

Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a subliniat că obezitatea este foarte frecvent asociată cu comorbidități,  fiind factor de risc pentru afecțiuni majore.

„Dacă ar fi să ne uităm la topul factorilor de risc, vom observa că obezitatea se regăsește în top 10 factori de risc pentru a trăi cu o boală cronică, cum ar fi anumite neoplazii, cancerele sau boli cardiovasculare, infarct miocardic, accident vascular cerebral și, desigur, diabet zaharat tip 2, cunoscându-se în momentul de față că obezitatea este responsabilă pentru aproximativ 75-80% din totalul cazurilor de diabet zaharat tip 2. Dacă ar fi să ne uităm la nivelul mapamondului, care sunt principalele bariere în lupta împotriva obezității, vom observa că lipsa de implicare, acțiune și voință este pe primul loc și un lucru care poate fi explicat, deoarece la nivel societal, la nivel cultural, în momentul de față, obezitatea ar putea să nu fie percepută ca o boală, ca o patologie”, a explicat prof. univ. dr. Bogdan Timar.

În acest context, înființarea Centrului Integrat de Management al Obezității la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara reprezintă un pas important în abordarea multidisciplinară a pacientului cu obezitate în sistemul public de sănatate românesc, prin implicarea în managementul persoanei cu obezitate a principalelor specialități medicale care pot avea rol în gestionarea acestei afecțiuni, respectiv: diabet, nutriție și boli metabolice, endocrinologie, cardiologie, gastroenterologie, nutriție și dietetică, psihologie, pneumologie, reabilitare medicală și chirurgie metabolică.

„Acest centru își propune să ofere o soluție pragmatică persoanelor care trăiesc cu suprapondere sau obezitate. Așa cum spuneam înainte, obezitatea nu apare ca o patologie singulară. Faceți frecvent persoanele care trăiesc cu obezitate au și afecțiuni cardiovasculare, endocrinologice, gastroenterologice. Aceste persoane pot să aibă, la un moment dat, nevoie de intervenție de chirurgie metabolică, cu siguranță au nevoie de recomandări ce țin de dietă și optimizarea stilului de viață și, de ce nu, de recuperare medicală în anumite situații. Intervenție din punct de vedere al colegilor pneumologi, atunci când pot apărea complicații din sfera pneumologică și, cu siguranță, și de consiliere psihologică, atât de importantă pentru pacienții noștri. Acesta este și motivul pentru care ne regăsim astăzi în această formulă să semnăm acest protocol de fapt. Care este un protocol de luptă împotriva consecințelor obezității, care se înființează de data aceasta în Timișoara și sperăm noi să devină rapid un model de bune practici care va fi adoptat la nivelul întregii țări. Și ne arătăm cu această ocazie disponibilitatea de a oferi tuturor celor interesați atât Protocolul cât și procedurile de funcționare ale centrului nostru”, a precizat medicul.

Prof. univ. dr. Bogdan Timar a oferit detalii importante despre deschiderea Centrului și despre serviciile care vor fi oferite pacienților.

„Centrul este inaugurat de fapt luni, săptămâna viitoare, în data de 17 martie 2025, la ora 7:00, când deschidem aceste programări pentru persoanele cu obezitate. Programările pot fi realizate electronic sau telefonic și anume: programari@obezitate-timisoara.ro sau numărul de telefon care este disponibil pentru pacienții noștri. Totodată, într-o perspectivă de două săptămâni, în data de 24 martie 2025, vom deschide, inspirați de succesul platformei de telemetrie în diabet, care de altfel a fost prima ce a fost înființată tot aici, la Timișoara (telediabet.ro), vom deschide și platforma de telemedicină care va funcționa la început pe bază de voluntariat, www.teleobezitate.ro. Din punct de vedere al fluxului, aici este de altfel caracterul inovator. Pacienții cu obezitate care au multiple complicații și comorbidități ale obezității au nevoie și de consultații din partea specialităților implicate în lupta împotriva obezității în ceea ce privește managementul”, a explicat medicul.

„Până la înființarea unui asemenea centru integrat, acest management în principal însemna identificarea persoanei cu obezitate și eventual scrierea unui bilet de trimitere, urmând ca mai apoi persoana cu obezitate să trebuiască să se descurce să obțină aceste programări. Ceea ce încearcă de fapt această structură funcțională inovatoare a spitalului nostru să rezolve este să ofere soluția directă pacientului nostru, o soluție concretă și din punct de vedere al fluxului medical. Persoanele, așa cum spunea domnul manager, se vor prezenta cu bilet de trimitere, fie de la medicul de familie, fie de la o altă specialitate clinică, cu codul de diagnostic 279, care este codul corespunzător obezității, se prezintă la spital, la Centrul Integrat de Management al Obezității și vor beneficia de un management complet. Așadar, aceasta este miza acestui proiect, care se dorește un model de bune practici și un exemplu de succes pentru toată țara”, a mai spus prof. univ. dr. Bogdan Timar.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.