„În România, prevalența obezității este undeva la 22,5%, ceea ce înseamnă că avem patru milioane de români care suferă de obezitate”, a declarat, marți, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din România.
„Dacă privim în cel mai recent Atlas Mondial de Obezitate, care a fost dat publicității în urmă cu câteva ore, se arată că proporția proiectată a adulților care trăiesc cu un indice de masă corporală mare este într-o creștere spectaculoasă atât la femei, cât și la bărbați. În anul 2025, 70% din adulți au un indice de masă corporală crescut, iar 39% din adulți trăiesc cu obezitate. Vedeți aici aceleași date la femei și la bărbați cum se estimează să crească până în anul 2030, ceea ce ne duce la niște cifre totale în 2030 de peste 10 milioane de adulți cu un indice de masă corporală crescut și cel mai important lucru este raportarea obezității și a indicelui de masă corporală asupra bolilor cronice netransmisibile”, a explicat prof. univ. dr. Cătălina Poiană.
Potrivit președintelui CMR, morțile premature sunt date de principalele boli cronice, precum boala cardiacă ischemică, accidentul vascular cerebral și cancerele, boli care pot fi atribuite unui indice de masă corporală crescut.
Prof. univ. dr. Cătălina Poiană a subliniat că obezitatea reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale sistemului de sănătate, iar măsurile pentru prevenirea acestei afcțiuni trebuie să fie integrate într-o abordare globală și multidisciplinară.
„Referitor la data de 4 martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Obezității și conștientizării asupra pericolului pe care obezitatea îl reprezintă ca problemă cronică, tematica este extrem de inspirată și anume arată că putem să schimbăm sănătatea și viețile oamenilor doar dacă schimbăm sistemele. Practic, această tematică a Zilei Mondiale a Obezității se încadrează perfect în ziua mondială a sănătății din 7 aprilie 2025, care recomandă în acest an acțiune globală pentru sănătate universală”, a afirmat prof. univ. dr. Cătălina Poiană.
Președintele CMR a subliniat că încă nu este suficientă implicare politică pentru derularea unor programe naționale de prevenire a obezității și nu există încă suficiente investiții în ceea ce privește cercetarea în obezitate.
„Trebuie să o recunoaștem. Încă nu există suficientă implicare politică, interes și acțiune pentru derularea unor programe naționale. Mai avem de lucrat și la educația profesioniștilor din sănătate. Există încă o barieră puternică pentru că pacienții trebuie să suporte din buzunar atât prețul medicației cât și al intervențiilor chirurgicale în obezitatea extremă. Nu există încă suficiente investiții în ceea ce privește cercetarea în obezitate și bineînțeles că sunt și o serie întreagă de bariere care țin de normele culturale, de tradiții și de stigmatizarea pe care în continuare obezitatea continuă să o aducă persoanelor care trăiesc cu această boală”
În contextul marcării, pe data de 4 martie, a Zilei Internaționale de Conștientizare a Infecției cu HPV și a Zilei Mondiale de Luptă împotriva Obezității, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București alături de Asociația Medicală pentru o Șansă la o Viață Sănătoasă din Copilărie la Senescență au organizat conferința „Prevenție și Educație pentru Sănătatea Femeii”, care a inclus o componentă de conștientizare dedicată populației generale, respectiv o componentă de educație medicală adresată profesioniștilor din domeniu.