Este important că Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București s-a angajat în acest efort internațional de cercetare genomică, pentru ca țara noastră să poată să țină pasul cu evoluția medicinei de vârf pe plan mondial, a declarat, marți, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București, în cadrul Conferinței „Dezvoltarea genomicii şi impactul în bolile rare”.
”Pacienții ne cer să facem acest efort, ei au nevoie de noi soluții terapeutice, așa cum ne spun în dialogul constant pe care îl avem cu toate organizațiile reprezentanților de pacienți. În toate patologiile, acest progres științific a dus la rezolvarea cazurilor grele, a adus ani de viață în plus, precum și o calitate mai bună anilor de viață câștigați împreună de echipa medic-pacient. Genomica reprezintă un domeniu interdisciplinar de cercetare, care vizează structura, funcția, evoluția, marcarea și editarea genomului. Dacă genetica face doar studiul individual al genelor, genomica face caracterizarea și cuantificarea tuturor genelor, a relațiilor dintre acestea și a influenței lor în organism, folosind baze de date operate cu forțele tehnologiei de astăzi. Medicina genomică ne va permite nu doar să identificăm cauzele primare ale bolilor, și aici vorbim în primul rând de bolile rare, ci ne va permite să știm cum reacționează organismul la un nou medicament, chiar înainte de a administra o medicație nou descoperită. Practic, viteza cu care medicina va putea să ofere noi soluții terapeutice va crește”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană.
Președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București a subliniat că, în cazul bolilor rare, este nevoie de abordarea revoluționară a diagnosticului și tratamentului.
”Cu atât mai mult în bolile rare este nevoie să schimbăm această paradigmă, trebuie să abordăm revoluționar diagnosticul și tratamentul, astfel încât să dispară din dicționar un cuvânt care sună ca o sentință, și anume incurabil. Medicii și pacienții împreună vor soluții terapeutice moderne, vrem să putem vindeca, indiferent de ceea ce este scris în codul nostru genetic. Despre acest lucru este vorba în Institutul de Cercetare-Dezvoltare în Genomică. Cum poate Colegiul Medicilor din Municipiul București să sprijine un astfel de demers? În primul rând prin pregătirea și prin educația medicală continuă pe care o desfășurăm în mod constant, putând aduce în acest fel în permanență la zi informația medicală accesibilă medicilor, astfel încât să poată să înțeleagă și să folosească corect rezultatele studiilor genomice”, a explicat prof. univ. dr. Cătălina Poiană.
Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București a organizat, marți, Conferința „Dezvoltarea genomicii şi impactul în bolile rare”, în contextul Zilei Internaționale a Bolilor Rare.