Prof. univ. dr. Cătălina Poiană: Medicul trebuie să își exercite profesia corect și în slujba sănătății pe criterii etice, având consimțământul și informând pacientul

Medicul trebuie să își exercite profesia corect și în slujba sănătății pe criterii etice, având consimțământul și informând pacientul, a transmis, duminică, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiului București, în contextul cazului privind utilizarea defibrilatoarelor și stimulatoarelor cardiace cu încălcarea procedurilor. „Poziția mea este tranșantă în această situație: dacă bineînțeles justiția va confirma existența faptelor prezentate în spațiul public, consider că este inadmisibil ca un medic să recurgă la aceste acțiuni. Nu este etic și deontologic, nu este legal, nu asta înseamnă să profesezi ca medic”, a subliniat prof. univ. dr. Cătălina Poiană.

„Dacă noi, medicii, vrem să fim respectaţi de societate şi să creştem gradul de încredere a populaţiei în profesia medicală, trebuie să continuăm să fim serioşi, profesionişti şi corecţi. Să nu ne fie frică să spunem când greşim şi, poate, cel mai important, să nu închidem ochii când aflăm de cazuri care şochează şi creează reacţii negative în opinia publică”, a precizat prof. univ. dr. Cătălina Poiană.

Președintele CMMB a subliniat că „şi acest caz loveşte şi zdruncină în temelia încrederii unei părţi a populaţiei în corpul medical”.

„Poziţia mea este tranşantă în această situaţie: dacă, bineînţeles, justiţia va confirma existenţa faptelor prezentate în spaţiul public, consider că este inadmisibil ca un medic să recurgă la aceste acţiuni. NU este etic şi deontologic, nu este legal, nu asta înseamnă să profesezi ca medic”, a mai transmis președintele CMMB.

Prof. univ. dr. Cătălina Poiană afirmă că medicul trebuie să îşi exercite profesia corect şi în slujba sănătăţii pe criterii etice, având consimţământul şi informând pacientul.

„Ca medic şi din poziţia de profesor de medicină am fost total bulversată de acest caz, pentru mine repet, dacă faptele sunt cum au fost prezentate public, dar prima dată trebuie aşteptată decizia justiţiei. Aceste cazuri NU trebuie să existe. Iar dacă există medici cu astfel de practici, aceştia trebuie să răspundă în faţa legii şi cu siguranţă la nivel moral ei nu trebuie să reprezinte profesia medicală, pe mine şi cu siguranţă pe majoritatea medicilor corecţi din această ţară NU îi reprezintă”, a afirmat prof. univ. dr. Cătălina Poiană.

Președintele CMMB face apel la opinia publică „să privească corect acest caz foarte grav din perspectiva încrederii în medici la nivel general şi să se aştepte decizia justiţiei”.

„Dacă a greşit trebuie să răspundă şi va răspunde în faţa legii. Nu trebuie însă să generalizăm, acest caz dacă va fi confirmat de justiţie, reprezintă o pată, dar reprezintă acţiunile unei persoane, nu reprezintă modul de lucru al zecilor de mii de medici din sistemul medical românesc, indiferent de specialitatea medicală în care profesează”, a mai precizat prof. univ. dr. Cătălina Poiană.

„Cardiologia reprezintă o specialitate care presupune o foarte bună pregătire, iar atestatul de studii complementare de Cardiologie Intervenţională necesită foarte mult studiu, abilităţi personale, dar cu siguranţă cardiologul la fel ca şi medicul de orice specialitate în primul rând trebuie să pună pe primul plan sănătatea oamenilor şi umanitatea, care nu reprezintă doar cuvinte, trebuie şi sunt convinsă că reprezintă direcţiile care definesc profesia de medic. Acest mesaj l-am scris deoarece consider că este datoria mea ca președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București să rog opinia publică și pe cei care critică medicii să privească corect această situația, să nu o generalizeze și bineînțeles să se aștepte decizia justiției”, a mai spus președintele CMMB.

Un medic cardiolog de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi a fost areatat preventiv, fiind acuzat că ar fi reimplantat la pacienţi stimulatoare cardiace şi defibrilatoare prelevate de la persoane decedate.

„În situaţia de fapt reţinută de procurori, se menţionează că inculpatul şi-ar fi exercitat atribuţiile de serviciu, cu intenţie, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017 – august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de provenienţă nu se cunoaşte, ignorând riscul de a provoca pacienţilor probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deşi acest lucru este interzis de legislaţia primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicţia reutilizării acestora. Din probele administrate în cauză până în prezent, a rezultat că inculpatul a operaţionalizat o reţea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienţi decedaţi, fără respectarea prevederilor legale şi fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparţinătorilor. Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de provenienţă) şi, în consecinţă, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătăţii, certificate de garanţie şi documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare”, susţin procurorii.

Anchetatorii arată că o mare parte dintre intervenţiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienţi decedaţi, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaţionalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacţii de natură a conduce la simptomatologia specifică.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.