Prof. univ. dr. Cătălina Poiană: Peste 200 de milioane de femei sunt diagnosticate cu osteoporoză la nivel mondial

”Osteoporoza este o prioritate de sănătate publică, este mai mult decât o problemă de sănătate publică. Cifrele sunt îngrijorătoare. Sunt peste 200 de milioane de femei cu osteoporoză la nivel mondial”, atrage atenția prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Societății Române de Endocrinologie (SRE) și președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB). Mai mult, în întreaga lume, ”una din cinci femei este diagnosticată cu osteoporoză şi mai puţin de una din trei cu acest diagnostic se tratează chiar dacă apare şi o fractură osteoporotică”, subliniază președintele SRE, în contextul Zilei Mondiale a Osteoporozei.

Ziua Mondială a Osteoporozei este marcată anual, în întreaga lume, în data de 20 octombrie și are ca obiectiv informarea populației în legătură cu prevenția, diagnosticul și tratamentul acestei boli. Tema de anul acesta a Zilei Mondiale a Osteoporozei este „Step Up For Bone Health” (Faceți un pas pentru sănătatea oaselor).

Organizația Mondială a Sănătății consideră osteoporoza o problemă de sănătate publică în întreaga lume.

Datele Fundaţiei Internaţionale pentru Osteoporoză arată că, la nivel mondial, această boală afectează peste 200 de milioane de femei.

”Fracturile de fragilitate care definesc clinic osteoporoza sau pierderea densității minerale osoase dacă se produc la coloană sau șold sunt frecvente și numeric sunt mai importante decât accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic, deci reprezintă o prioritate de sănătate publică. Cel mai îngrijorător este faptul că se estimează pentru anul 2050 o creștere exponențială a fracturilor de șold. Este esențial să creștem atât conștientizarea pacientului, cât și a specialiștilor din domeniul sănătății cu privire la problematica osteoporozei. Singura modalitate prin care putem schimba ceva este abordarea integrată sub forma unei strategii naționale. Principala arie de acțiuni este aceea în prevenția primară și trebuie făcuți pași în educație. Educația trebuie să fie făcută la toate nivelele: în populația generală, la medicii de familie, dar și la medicii din specialitățile unde osteoporoza are impact în viețile pacienților”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Societății Române de Endocrinologie și președinte al Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB).

În Uniunea Europeană, aproximativ 30% dintre femeile aflate la menopauză sunt diagnosticate cu această boală.

Osteoporoza este o boală în care densitatea osoasă şi calitatea osului sunt reduse, iar, pe măsură ce oasele devin mai poroase şi mai fragile, riscul de fractură este mult mai crescut.

La nivel global, una din trei femei şi unul din cinci bărbaţi cu vârsta de peste 50 de ani sunt expuşi riscului unei fracturi osteoporotice, iar probabilitatea apariţiei lor, în special la nivelul coloanei vertebrale și șoldului, creşte odată cu vârsta atât la femei, cât şi la bărbaţi.

Până în 2050, se estimează că incidența mondială a fracturilor de șold la bărbați va crește cu 310%, iar la femei cu 240% față de anul 1990.

La nivel mondial, osteoporoza cauzează peste 8,9 milioane de fracturi anual, ceea ce înseamnă o fractură de osteoporoză la fiecare 3 secunde.

Specialiștii recomandă schimbarea stilului de viață, precum și efectuarea de trei-patru ori pe săptămână a unor exerciţii fizice de cel puţin 30-40 de minute pentru pacienţii care sunt la risc de pierdere de masă osoasă şi de fractură.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.