Prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB), a evidențiat, miercuri, rolul important al resursei umane în asigurarea unui diagnostic precoce și eficient în bolile respiratorii cronice. De asemenea, a pledat pentru consolidarea colaborării dintre medicii pneumologi și alte specialități medicale, subliniind necesitatea unei abordări interdisciplinare în gestionarea acestor afecțiuni.
”Știm cu toții că, în multe cazuri, pacienții nu ajung la medic în fazele incipiente ale bolii. Poate pentru că simptomele nu sunt inițial severe, poate pentru că nu conștientizează riscurile sau pentru că nu au acces suficient de rapid la servicii medicale. Când, însă, ajung la medic, de multe ori boala este deja avansată, iar opțiunile de tratament sunt limitate, iar complicațiile inevitabile. Aceste situații nu ar trebui să fie regula, ci excepția. De aceea, mesajul meu se îndreaptă astăzi către dumneavoastră, medicii pneumologi, cei care sunteți în prima linie a luptei cu aceste afecțiuni”, a afirmat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, în cadrul Conferinţei „Sănătatea Plămânilor, impact la nivel social”, organizată de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și Societatea Română de Pneumologie, în contextul Zilei Mondiale a Plămânilor, ediția 2024.
Potrivit președintelui CMMB, diagnosticarea precoce este cheia succesului în gestionarea bolilor respiratorii cronice.
”Dar pentru ca acest lucru să fie posibil, avem nevoie de o colaborare strânsă între specialiștii din diverse domenii medicale și de un efort colectiv care să implice întregul sistem de sănătate. Gestionarea bolilor respiratorii cronice necesită o echipă multidisciplinară – medici de familie, pneumologi, cardiologi, specialiști în medicină internă și mulți alții. Trebuie să subliniem importanța investigațiilor timpurii – fie că vorbim despre teste de screening, despre consulturi regulate sau despre evaluări funcționale pulmonare”.
Un alt aspect important îl reprezintă încurajarea pacienților să meargă la medic înainte ca boala să progreseze, a transmis prof. univ. dr. Cătălina Poiană.
”Aici intervine un element esențial: relația dintre medic și pacient. Trebuie să lucrăm împreună pentru a construi această relație pe bază de încredere și comunicare deschisă. Pacienții trebuie să înțeleagă importanța vizitelor regulate și a monitorizării stării lor de sănătate. În același timp, trebuie să ne gândim și la accesul pacienților la tratament. Avem nevoie de un sistem de sănătate echitabil, care să le ofere tuturor șansa de a beneficia de tratamente la timp și de servicii medicale la standarde europene”, a spus președintele CMMB.
”Împreună, prin eforturi comune, putem transforma modul în care sunt tratate bolile respiratorii cronice în România. Iar dumneavoastră, medicii pneumologi, sunteți motorul acestui proces. Vă mulțumesc pentru tot ceea ce faceți și pentru eforturile continue de a aduce îmbunătățiri în domeniul sănătății pulmonare”, a mai tarnsmis prof. univ. dr. Cătălina Poiană.
Managementul Conferinţei „Sănătatea Plămânilor, impact la nivel social” a fost asigurat de Sănătatea Press Group.