Prof. univ. dr. Cornelia Nițipir: Toate afecțiunile legate de patologia pulmonară sunt extrem de debilitante și au într-adevăr un impact social

Toate afecțiunile legate de patologia pulmonară sunt extrem de debilitante și au într-adevăr un impact social, a declarat, miercuri, prof. univ. dr. Cornelia Nițipir, șef Clinica de Oncologie a Spitalului Universitar de Urgență „Elias” București.

”Noi, oncologii, vedem vârful aisbergului, atunci când toți factorii de risc la care sunt supuși pacienții determină în final apariției unei boli grave, care este cancerul pulmonar. (…) Atunci când apare această boală, trebuie să ne gândim cum putem eficientiza tratarea acesteia. Ce este important? Atât traseul pacientului, care este unul din ordinele care urmează Planul Național de Cancer și, bineînțeles, după ce pacientul a fost diagnosticat, o comisie multidisciplinară și stratificarea centrelor care să trateze acești pacienți. În acest moment, avem la dispoziție o serie de arme în tratarea acestei afecțiuni, sunt o serie de molecule la care pacienții din România au acces, dar este important ca și noi să ne organizăm și pneumologii, oncologii să fie supraspecializați pe anumite domenii, pentru a putea oferi pacienților noștri, care au neoplazii pulmonare, cele mai mari șanse legate de vindecarea sau tratamentul pe termen lung cu o eficiență maximă a acestei afecțiuni”, a precizat prof. univ. dr. Cornelia Nițipir, în cadrul Conferinţei „Sănătatea Plămânilor, impact la nivel social”, organizată de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și Societatea Română de Pneumologie, în contextul Zilei Mondiale a Plămânilor, ediția 2024.

Prof. univ. dr. Cornelia Nițipir a subliniat importanța resursei umane, a medicilor, în gestionarea acestor patologii.

”Universitatea de Medicină și Farmacie ne pune la dispoziție generații de medici extrem de bine pregătite și vă vorbesc în deplină cunoștință de cauză, am avut acum ceremonia de absolvire a unei noi serii extrem de valoroase, dintre care 68 de licențiați și-au dorit să facă licența în domeniul oncologiei. Sunt oameni extrem de bine pregătiți, care au fost supuși la informație și au văzut care este dimensiunea diverselor patologii încă din la vârste tinere, ceea ce îi face să fie extrem de bine pregătiți”, a afirmat medicul.

”Împreună, practic, putem face ca această boală să fie prevenită, dar, și dacă este diagnosticată, să fie tratată așa cum trebuie. Și în România, în acest moment, ne organizăm pentru eficientizarea acestor acțiuni”, a mai transmis prof. univ. dr. Cornelia Nițipir.

Managementul Conferinţei „Sănătatea Plămânilor, impact la nivel social” a fost asigurat de Sănătatea Press Group.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.