Prof. univ. dr. Daniel Coriu: Propunem reînfiinţarea specialităţii de transfuziologie şi terapie celulară

Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. univ. dr. Daniel Coriu, a propus, miercuri, reînfiinţarea specialităţii de transfuziologie şi terapie celulară. De asemenea, președintele CMR a subliniat necesitatea reorganizării reţelei naţionale de transfuzii.

„Proiectul „Unitatea de sânge” a plecat de la criza permanentă de sânge şi produse de sânge în care ne aflăm de foarte mulţi ani. (…) Deja am creionat câteva direcții strategice, toate sunt prioritare și la fel de importante. Prima direcție se referă la resursa umană de înaltă expertiză de care aven nevoie. Astfel,  propunem înfiinţarea sau reînfiinţarea specialităţii de transfuziologie şi terapie celulară. Este o specialitate care a fost activată prin anii 90. (…) Din 2007, această specialitate a dispărut pur și simplu. În acest moment, în România noi nu avem o specialitate care să fie dedicată acestui domeniu, ceea ce se şi vede, de fapt. A doua direcţie ar fi reorganizarea reţelei naţionale de transfuziologie”, a adeclarat prof. univ. dr. Daniel Coriu, în cadrul dezbaterii despre viitorul pacienţilor cronici transfuzabili din România, organizată de Coaliţia „Unitatea de sânge”.

Totodată, președintele CMR a afirmat că foarte importantă este şi educarea şi informarea populaţiei cu privire la acest aspect.

„A treia direcţie se referă la educaţia populaţiei şi cred că este un subiect foarte sensibil la care cu toţii trebuie să aderăm. Am trecut prin pandemie, am vazut cât de importantă este educația, am văzut cât de important este să știm ce înseamnă o infecție virală, o infecție bacteriană, am văzut cum ne putem proteja și cred că aceste lucruri ar trebui transmise copiilor încă din primii ani.            Trebuie să învăţăm copiii să aibă abilităţi de supravieţuire. La finalul ciclului şcolar trebuie să ştie să aibă anumite abilităţi, să resusciteze, să ofere primul ajutor şi să doneze sânge, să înveţe să aibă această atitudine generoasă de a dona. A dona înseamnă a salva o viaţă”, a explicat preşedintele Colegiului Medicilor din România.

 

1 comments

Bună ziua, eu am Leucemie limfatica cronica, din 2014 și în 2016 am făcut tratament cu Litac mi-a scăzută microbul pe 15, 16 la sută iar în 2021 mi-a recidivat și am 75 la sută microbul în sânge. Am trombocitele 69, Limfocite 94, Neutrofile 4.23, Monocite 0.09 Eozonofile 0.17 . Va rog un tratament pentru a avea valori normale. Va mulțumesc

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.