Prof. univ. dr. Diana Păun: Cercetarea rămâne unul dintre punctele vulnerabile ale sistemelor de sănătate din regiunea noastră și din România

”Cercetarea rămâne unul dintre punctele vulnerabile ale sistemelor de sănătate din regiunea noastră și din România”, a declarat, joi, prof. univ. dr. Diana Loreta Păun, prodecan pentru Cercetare Științifică și Inovare al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, consilier prezidențial, Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale, subliniind, totodată, că ”succesul real nu poate fi obținut decât prin înțelegerea clară atât a costului, dar și a valorii pe care o furnizează inovația, nu numai în ceea ce privește sănătatea pacientului, ci și în ceea ce privește productivitatea la nivelul societății”.

”Sunt profund angajată în susținerea inițiativelor care unesc două domenii: cercetarea și medicină, două domenii esențiale. care, în contextul actual, au mai mult ca niciodată un destin comun. Inovația și medicina nu pot fi privite ca entități separate, interdependența dintre ele este evidentă și, mai important, extrem de necesară în progresul în cercetare, în practică clinică și în viața de zi cu zi ,tocmai prin transpunerea rezultatelor cercetării la patul bolnavului, pentru că, în ultima instanță, pacientul este beneficiarul tuturor eforturilor noastre. Astăzi, imi exprim mândria și bucuria că Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila este parte a acestui consorțiu, pentru că avem posibilitatea de a învăța unii de la alții și a contribui la rândul nostru România activ la rezultate pozitive pentru întregul sistem de sănătate din Europa de Est și Centrală”, a declarat prof. univ. dr. Diana Loreta Păun, la masa rotundă „Educaţia Medicală şi Cercetarea în Politicile de Cercetare din România: Îmbinarea Educației, Cercetării și Practicii Medicale”, organizată de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, în cadrul proiectului Alliance4Life Bridging the Research and Innovation Gaps in Life Sciences (A4L_BRIDGE).

Prof. univ. dr. Diana Loreta Păun a făcut apel la continuarea parteneriatelor între mediul academic și sectorul privat ”pentru a pregăti forța de muncă, care să fie nu doar competentă, ci și capabilă să-și valorifice la maximum potențialul”.

”Alliance for Life este un catalizator pentru schimbări instituționale pozitive. Consorțiul are capacitatea unică de a transforma culturile organizaționale ale universităților și institutelor care participă la această colaborare, în număr de 12, la crearea de rețele și la consolidarea de competențe. Proiectul A4L_BRIDGE susține această misiune prin implementarea reală a unei reforme care să stimuleze transpunerea rezultatelor cercetării în aplicații utile pentru societate. Astfel, putem contribui și ne dorim să contribuim la reducerea decalajelor evidente care există între Europa de Est și de Vest. Există progrese, dar nu trebuie să uităm că succesul pe termen lung depinde de calitatea resursei umane. Trebuie să ne asigurăm că personalul nostru este bine pregătit pentru a face față provocărilor pe care inovația tehnologică rapidă le aduce”, a mai precizat prof. univ. dr. Diana Loreta Păun.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.