Prof. univ. dr. Doina Todea: O mare parte dintre pacienții cu BPOC rămân nediagnosticați și netratați

Prof. univ. dr.Doina Todea, medic primar pneumolog, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello”, a declarat că peste 90% din decesele cauzate de boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) sunt înregistrate în țările cu venituri mici și mijlocii, iar o mare parte dintre pacienții cu BPOC rămân nediagnosticați și netratați.

Prof. univ. dr.Doina Todea a vorbit despre dificultăţile in managementul şi diagnosticul BPOC, limitate la nivelul asistenței primare. În aceste condiţii, automanagementul este recunoscut din ce în ce mai mult ca o strategie importantă în politicile de sănătate, prin implicarea pacienților, familiilor şi a comunităților, dar și a profesioniștilor din domeniul sănătății.

Potrivit prof. univ. dr.Doina Todea, asistența primară trebuie să permită un diagnostic precoce și să promoveze un stil de viață sănătos, precum renunțarea la fumat și activitatea fizică.

Dr.Doina Todea a precizat că pentru cazurile complexe este nevoie de expertiză și monitorizare în asistența secundară şi terțiară.

De asemenea, principalele îngrijorări ale pacienților legat de timpul și atenția acordată de medicului, arată că medicii nu şi-au arătat disonibilitatea/interesul faţă de pacient, au ignorat întrebările lor și au folosit termeni medicali pe care nu i-au putut înțelege, potrivit prof. univ. dr.Doina Todea.

Explicațiile au fost oferite în cadrul celei de-a IX-a ediții a Conferinței „Managementul Bolilor Pulmonare – Provocări și perspective în Managementul Bolilor Pulmonare în contextul pandemiei de COVID-19”, organizată de Societatea Română de Pneumologie (SRP), pe platforma Sanatatea.ONLINE, deținută de Sănătatea Press Group.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.