Prof. univ. dr. Florin Mihălţan: Există peste 80 de tulburări ale somnului. Prevalență în creștere a apneei în somn, în special formele obstructive

Există peste 80 de tulburări ale somnului, a declarat, vineri, prof. univ. dr. Florin Mihălţan, fost președinte al Societății Române de Pneumologie, atrăgând atenția că tulburarea somnului poate avea implicaţii grave legate de accidente sau alte erori umane.

Prof. univ. dr. Florin Mihălţan a precizat, de asemenea, că există o prevalenţă în creştere a apneei în somn.

„Dacă ne referim strict la sindromul de apnee în somn, în special formele obstructive, pentru că ele predomină, avem o prevalenţă în creştere, avem o multitudine de astfel de pacienţi care nu sunt diagnosticaţi sau sunt diagnosticaţi târziu. De multe ori există o stigmatizare în societate din cauza sforăitului și o lipsă de conștientizare a patologiei în multe situații”, a afirmat prof. univ. dr. Florin Mihălţan.

Sindromul de apnee în somn este un element care induce conflictual tulburări respiratorii ale gazelor sanguine, cu creșteri ale activării simpatice, cu fragmentări ale somnului, a subliniat prof. univ. dr. Florin Mihălţan.

„Pacientul oscilează între starea de veghe şi starea de somn. Are la bază un fenomen care merge pe stimulare simpatică, inflamații, stres oxidativ.  Alimentează şi alte patologii şi alte afecţiuni. Este o sursa permanentă de somnolență diurnă, dar și de accelerarea a evoluției unor boli sau comorbidități anexate. Sindromul de apnee în somn obstructiv este un numitor comun şi pentru o afectare pediatrică şi afectarea la nivelul adultului”, a arătat Florin Mihălţan.

Abordarea pacientului cu tulburări de somn

„În general, facem anamneza (probleme ale somnului, examen clinic pe aparate și sisteme), căutăm istoricul familial pentru a face și alte diferențieri, istoricul personal (medical, chirurgical, psihiatric), istoricul comportamental și apoi trecem în zona de diagnostic diferențial, unde  ne vor ajuta chestionarele, jurnalele de somn, actigrafia, oximetria, polisomnografia și testele de verficare a atenției somnului sau a vigilenței”, a explicat prof. univ. dr. Florin Mihălţan.

Pentru sindromul de apnee în somn obstructiv avem un pacient emblematic, de obicei de sex masculin sau femeie la postmenopauză, obez, cu un gât gros, orofaringe îngust, retrognație. De asemenea, trebuie să fim foarte atenți dacă pacientul are hipertensiune arterială  refractară la tratament și are boli metabolice, în special diabet zaharat greu controlat.

Simptomele sindromului de apnee în somn 

„Oferta simptomatică la această afecțiune este extrem de variată, mergând de la forme ușoare la forme severe. Formele severe, în special, sunt extrem de hipersomnolente, au cefalee matinală, cu capacitate redusă de concentrare, afectează uneori și memoria”, a afirmat prof. dr. Florin Mihălțan.

Insomnia

„Insomnia poate să fie de două feluri: insomnia prin deficit de adormire, o latență de adormire sau prin treziri pe parcursul nopții, cu readormiri dificile, după ore întregi. Sigur că nu o nopate definește o insomnie. O noapte de insomnie poate fi indusă de foarte mulți factori. (…) Nopțile repetitive sunt cele care definesc insomnia, în niciun caz o noapte singlară.  Întotdeauna, implicările sunt multidisciplinare. Foarte multă lume vine la pneumolog în primul rând. Sigur că și pneumologul are aceste capacități de asistare, dar să nu uităm că este la granița cu neurologia, psihiatria, multe alte specialități care cunosc bine această patologie. (…) Foarte multe persoane așteaptă de la medicație o soluție, e chiar un abuz de medicație cu valențe sedative, psihotrope, care ar trebui evitată. Terapia cognitiv comportamentală este mult mai eficace”, a explicat fostul președinte al Societății Române de Pneumologie.

Prof. dr. Florin Mihălțan a amintit și câteva dintre problemele cu care se confruntă Somnologia în România.

„Numărul mic de specialiști, dotările nu sunt în toate serviciile pe măsura ofertei care ar trebui să existe și, nu în ultimul rând, drumul lung pe care l-au parcurs anumite specialități sau medici de medicină primară în identificarea precoce a acestor maladii”, a mai spus prof. dr. Florin Mihălțan.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Conferinţei de informare „Calitatea somnului şi impactul asupra sănătăţii. Impactul tehnologiei asupra somnului”, organizată de Societatea Română de Pneumologie, prin Secţiunea de Somnologie și Ventilație Non-Invazivă, în contextul Zilei Mondiale a Somnului.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.