Prof.univ.dr. Maria Dorobanțu, membru al Academiei Europaea

Prof.univ.dr. Maria Dorobanțu, membru corespondent al Academiei Române, a primit, în această primăvară, calitatea de membru al Academiei Europaea, prestigioasă instituție care reunește personalități de excepție ale științelor și artelor din întreaga lume.

„Alegerea ca membru deplin al Academia Europea reprezintă o nouă recunoaștere a excelenței profesionale probate de prof.univ.dr. Maria Dorobanțu de-a lungul unei cariere de medic specialist, cercetător, coordonator de programe și profesor” – a transmis, recent, Academia Română.

Anunțul a fost făcut de profesor Marja Makarow, președinta Academiei Europaea

Cadru didactic al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București din anul 1979, specialist în medicină internă, cardiologie și metode moderne noninvazive de explorare în patologia cardiovasculară, prof. Maria Dorobanțu este director al Centrului de excelență în hipertensiune din cadrul Societății Europene de Hipertensiune; în prezent coordonează și activitatea Centrului de cercetare pentru diagnosticul și tratamentul urgențelor cardiovasculare de pe platforma de cercetare „George Emil Palade“.

Este inițiator și coordonator al proiectului național SEPHAR, „Studiul epidemiologic asupra prevalenței hipertensiunii arteriale și a riscului cardiovascular“, singurul studiul epidemiologic eșantionat pe populația adultă a României, realizat în anul 2005 și repetat în anii 2012, 2016, 2021.

Recunoscută la nivel internațional pentru performanța profesională

Prof. Maria Dorobanțu este membru al American College of Cardiology și al Academiei de Științe din New York, iar, din anul 2022, membru asociat al Academiei Naționale de Medicină din Franța, statut ce echivalează cu membru titular.

Înființată în 1988, cu sediul la Londra, Academia Europaea are ca principal obiectiv promovarea și propagarea în spațiul european a excelenței în științe umaniste, drept, științe economice, sociale și politice, matematică, medicină și în toate ramurile științelor naturale și tehnologice, pentru beneficiul societății.

Prodigioasa instituție are ca scoă promovarea educației publicului de toate vârstele, din întreaga Europă, în disciplinele specifice, precum și stimularea învățământului și cercetării ca factori de progres.

Dintre premiile deținute, amintim:

  • Premiul „Excelența în sănătate“, acordat secției de cardiologie a Spitalului Clinic de Urgență București, de către Ministerul Sănătății, 2015
  • Ordinul „Meritul Sanitar“ în grad de Comandor, 2004
  • Doctor Honoris Causa al Universității de Vest „Vasile Goldiș“ din Arad, 2015
  • Premiul I al Societății Franceze de Cardiologie la „Zilele Europene ale Societății Franceze de Cardiologie“, 1996
  • Premiul I la Sesiunea „Zilele Universitare Franceze de Pedagogie Medicală“, 1997
  • Premiul al II-lea la al VI-lea Congres mondial de ecocardiografie și ecografie vasculară, New Delhi, India, 2002
  • Premiul de excelență „Medic Ro“, 2004
  • Premiul Academiei Române „Iuliu Hațieganu“, 2005
  • Premiul I al Societății Române de Cardiologie la al XV-lea Congres Național de Cardiologie, 2006
  • Premiul „Nanu Muscel“ al Societății Române de Medicină Internă, 2009
  • Premiul „Top Medici“, 2013
  • Premiul pentru afirmare medicală internațională, 2014

Biografie

Potrivit site-ului Academiei Române, s-a născut în martie 1951, în comuna Drăgoești din județul Vâlcea. În 1970 absolvă Liceul „Zinca Golescu“ din Pitești ca șef de promoție, iar în anul 1976 este licențiată a Facultății de Medicină din București, absolvită tot ca șef de promoție.

În perioada 1975-1978 obține, prin concurs, postul de intern în cadrul spitalelor din București. Din 1979 este cadru universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“ din București, parcurgând toate treptele până la gradul de profesor, titulatură obținută în anul 1998.

În 1990 devine doctor în științe medicale, iar un an mai târziu primește bursa Guvernului francez pentru continuarea cercetărilor în cardiologie. În 1993 este recompensată cu diploma Universității „Paul Sabatier“ din Toulouse, în domeniul explorărilor noninvazive în cardiologie.

Începând cu anul 2005 a inițiat și a condus proiectul național SEPHAR („Studiul epidemiologic asupra prevalenței hipertensiunii arteriale și a riscului cardiovascular“), singurul studiul epidemiologic eșantionat pe populația adultă a României, repetat în anii 2012, 2016, 2021.

În anul 2010 este invitată la Northwestern University Feinberg din Chicago, School of Medicine – division of Cardiology, în calitate de visiting professor. Un an mai târziu fondează Societatea Română de Hipertensiune, pe care a condus-o până în anul 2018, iar în 2015 înființează Fundația „Viața fără hipertensiune“.

În perioada 2016-2018 a fost președinte al grupului de lucru de fiziopatologie coronariană și microcirculație al Societății Europene de Cardiologie. Începând cu anul 2019 este responsabilă de coordonarea societăților naționale de hipertensiune, în calitate de membru al consiliului de conducere al Societății Europene de Hipertensiune.

În prezent este director al Centrului de cercetare pentru diagnosticul și tratamentul urgențelor cardiovasculare și director al Centrului de excelență în hipertensiune din cadrul Societății Europene de Hipertensiune; coordonează, de asemenea, activitățile Centrului de cercetare pentru diagnosticul și tratamentul urgențelor cardiovasculare din platforma de cercetare „George Emil Palade“.

Domenii de cercetare aprofundate sunt, potrivit sursei citate: urgențe cardiovasculare; insuficiența cardiacă; hipertensiune arterială; metodele moderne noninvazive de explorare în patologia cardiovasculară.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.