În contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Obezității, este important să aducem în atenție Sindromul metabolic – o afecțiune complexă, strâns legată de obezitate și asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare, diabet zaharat de tip 2, cancer si alte boli cronice netransmisibile, a transmis prof. univ. dr. Maria Moța, Asociația Română pentru Studiul Sindromului Metabolic.
„Sindromul metabolic este definit prin prezența a cel puțin trei dintre următorii factori: obezitate abdominală, hipertensiune arterială, nivel crescut al glicemiei, dislipidemie (valori anormale ale HDL colesterolului și trigliceridelor) și rezistență la insulină. Acest tablou clinic afectează calitatea vieții, dar crește considerabil riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral și alte afecțiuni grave”, a precizat prof. univ. dr. Maria Moța.
Prof. univ. dr. Maria Moța a subliniat că adoptarea unui stil de viață sănătos, bazat pe o alimentație echilibrată, activitate fizică regulată, renuntare la fumat, reprezintă principala strategie de prevenție și gestionare a sindromului metabolic. De asemenea, monitorizarea periodică a parametrilor metabolici și intervenția timpurie pot contribui semnificativ la reducerea riscurilor pe termen lung.
„Pentru a înțelege mai bine impactul sindromului metabolic în România și a ghida strategiile de prevenție și tratament, foarte util va fi Studiul epidemiologic PREDATORR Next (care va oferi curand rezultate), studiu demarat de Societatea Româna de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Dupa 10 ani de la Studiul PREDATORR, vom putea analiza comparativ evolutia patologiei metabolico-nutritionale in Romania la populatia adulta; vom avea si date complexe legate de stilul de viata al populatiei adulte din Romania si plecand de la realitatea curenta vom putea sa gandim „Schimbarea sistemelor pentru o viata mai sanatoasa”- aceasta fiind tema zilei mondiale a obezitatii din acest an”, a explicat prof. univ. dr. Maria Moța.
„Lupta împotriva obezității nu este doar despre greutate – este despre sănătatea întregului organism!”, a mai spus prof. univ. dr. Maria Moța.