Prof. univ. dr. Mihai Craiu: Nu se face radiografie de rutină pentru orice copil cu febră și tuse, în cazul suspiciunii de pneumonie

”Nu se face radiografie pulmonară la un copil anterior sănătos (fără comorbidități notabile) dacă are o formă ușoară de pneumonie”, atrage atenția prof. univ. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru. ”Dacă este atât de puțin bolnav încât poate merge acasă, acel copil nu are nevoie de o radiografie”, subliniază medicul.

”Dragi părinți, răspund aici numeroaselor întrebări legate de rolul analizelor și al radiografiei pulmonare pentru elucidarea strategiei optime în fața scenariului clasic al copilului cu febră și tuse.
Ce spun protocoalele medicale pediatrice? Rezumând documentele care ar putea părea prea complicate pentru un profan (link in comentariu către protocolul Academiei Americane de Pediatrie privind pneumonia comunitară [în contrast cu cea asociată actului medical / infecție intra-spitalicească] la copilul care are vârstă mai mare de 3 luni), trebuie spus:
1. Nu se face radiografie de rutină pentru orice copil cu febră și tuse, în cazul suspiciunii de pneumonie!!!
2. Dacă un copil are semne clinice de pneumonie ȘI desaturare (o valoare mai mică de 90% la pulsoximetria efectuată unui copil ce respiră aer atmosferic, fără suplimentare de oxigen) atunci ar putea beneficia de aportul radiografiei.
3. In centre medicale unde există expertiza necesară ar fi utilă inlocuirea radiografiei convenționale cu echografia transtoracică.
4. Copil cu formă medie/severă de pneumonie este acela care are unele (sau toate) din elementele sindromului funcțional respirator: tiraj intercostal, subcostal sau suprasternal, geamăt respirator end-expirator (grunting in lb engleză), mișcari „de piston ale capului” si bătăi preinspiratorii de aripioare nazale și respirație rapidă (mai des decât 50 respirații/minut este prea repede la acești copii cu vârsta minimă de 3 luni)”, a scris prof. univ. dr. Mihai Craiu,p e pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii

Potrivit medicului, ”ar mai trebui spus că descrierea medicului imagist „accentuarea desenului interstițial” în interpretarea unei radiografii pulmonare nu înseamnă că acel pacient are pneumonie”.

”Dacă nu ai aspect clinic de pneumonie o modificare radiologică de aspect interstițial nu certifică pneumonia. Vor incepe școlile și decontul pentru fenomenul Sf. Pantelimon va fi abordarea prin medicină defensivă a multor copii răciți. Mă gândesc cu îngrijorare la colegii mei imagiști”, a mai transmis medicul.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.