Prof. univ. dr. Monica Cîrstoiu: România, pe primul loc în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col

România este pe primul loc în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col, înregistrând șase decese zilnic și peste 4.300 de cazuri în fiecare an, a declarat prof. univ. dr. Monica Cîrstoiu, șef Secție Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București.  ”Rata de mortalitate este de șase ori mai mare, comparativ cu Europa”, a subliniat prof. univ. dr. Monica Cîrstoiu.

„Vorbim de două elemente, prevenție și educație. Unde? În sănătatea femeii și corelate cu ziua mondială de conștientizare a infecției HPV, adică 4 martie. Știm cu toții că infecția cu HPV ne afectează viața. 80% din populația globului se va întâlni undeva cândva cu această infecție. Deci e evident că infecția este printre noi. Cele mai multe femei sau bărbați activi sexual vor fi infectați cu HPV nu o dată, poate de mai multe ori. Pe baza unei imunități bune, practic nu se rămâne în organism cu virusul. Dacă imunitatea este însă proastă, vorbim de persistența virusului și atunci apar probleme. Dacă vorbim de infecția cu HPV, la nivel de România, ce putem spune? Din păcate este pe primul loc în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col, sunt 6 decese zilnice, pe an 4.300 de cazuri noi și peste 1.900 de decese. Ce este particular este faptul că din păcate ne aflăm la o incidență mare și de asemeni la o mortalitate mare. Suntem pe primul loc în Europa, fruntași la incidență și mortalitate. Și da, rata de mortalitate este de 6 ori mai mare comparativ cu media Europei”, a punctat prof. univ. dr. Monica Cîrstoiu.

În ceea ce privește impactul global al infecției cu HPV, prof. univ. dr. Monica Cîrstoiu a precizat că „la nivel mondial, practic, sunt peste 625 de mii de femei care au sau vor dezvolta cancer generat de HPV și aproape 70 de mii de bărbați care dezvoltă un cancer indus de HPV”.

Totodată, medicul a subliniat importanța prevenției.

„Prevenția cancerului de col poate fi făcută foarte ușor, pe de-o parte, pe baza unui consult ginecologic, al screening-ului și da, al vaccinării anti-HPV. Și dacă este să vorbim de prevenție și dacă e să vorbim de medicină, Spitalul Universitar de Urgență București, acolo unde activez, este cel mai complex și modern spital din sudul României, cu activitate științifică susținută, cu noi abordări de prevenție, diagnostic și tratament. Ce reprezintă Spitalul Universitar de Urgență București știm cu toții, peste 1000 de paturi în 45 de secții și departamente. Și dacă este să vorbim despre HPV, avem un centru în care realizăm vaccinarea anti-HPV. Dacă vorbim de screening, da, testăm atât genotipare HPV, cât și testare Babeș Papanicolau, punem diagnostic în cabinete de colposcopie, în laboratoate de anatomie patologică, dotate, moderne, facem imunohistochimie, da, continuăm tratamentul, departamentele de chirurghie ginecologică oncologică, în departamentele de oncologie medicală și radioterapie. Suntem un spital multidisciplinar care abordăm servici medicale pornind de la prevenție și până la tratament”, a explicat medicul.

Prof. univ. dr. Monica Cîrstoiu a vorbit și despre modificările din cadrul programului național de screening pentru cancerul de col uterin: „În programul național de screening de cancer de col, trecem de la testarea de tip Babeș Papanicolau la populația țintă la care încercăm screenarea prin screeningul de tip HPV. Avem noile criterii și noua metodologia care stabilește care e starea HPV ca primă metodă de screening introdusă de anul acesta”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.