Prof. univ. dr. Monica Cîrstoiu: România, pe primul loc în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col

România este pe primul loc în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col, înregistrând șase decese zilnic și peste 4.300 de cazuri în fiecare an, a declarat prof. univ. dr. Monica Cîrstoiu, șef Secție Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București. ”Rata de mortalitate este de șase ori mai mare, comparativ cu Europa”, a subliniat prof. univ. dr. Monica Cîrstoiu.

”Infecția HPV este cea mai frecventă boală cu transmitere sexuală din lume și este prezentă în 99,7% din cancerele de col. Discutăm despre o boală extrem de frecventă, dar pentru care avem resurse. Cele mai multe femei și bărbați, pe parcursul vieții sexuale, vor fi infectați cel puțin o dată cu o tulpină de HPV, potrivit OMS. România este pe primul loc în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col. Sunt șase decese zilnice, sunt peste 4.300 de cazuri pe an și 1.900 de decese. Rata de mortalitate este de șase ori mai mare comparativ cu Europa, din cauză că momentul prezentării la medic și diagnosticul bolii de fond este pus tardiv”, a declarat prof. univ. dr. Monica Cîrstoiu.

”Avem trei arme în fața infecției cu HPV: un consult ginecologic regulat, screeningul prin test Babeș Papanicolau, testare și co-testare HPV, și bineînțeles vaccinarea anti-HPV”, a adăugat prof. univ. dr. Monica Cîrstoiu.

La nivel mondial, 625.000 de femei au o patologie malignă declanșată de HPV și aproape 70.000 de bărbați suferă de o forma de cancer asociat cu HPV, a subliniat medicul.

Cauzele și locațiile generatoare de virus de fapt sunt baza. Rata de testare la ora actuală este de 30% și 13% din adolescenți eligibili sunt vaccinați. OMS își propune ca până în 2030 să vaccineze 90% din tinerele fete împotriva virusului cu HPV până în vârsta de 15 ani, să facă servicii de screening performant la 70% din populația cu risc și să aibă un acces imediat la tratament în număr de peste 90% din femeile diagnosticate.

La Spitalul Universitar de Urgență București, în perioada 2019-2023, au fost 371 cazuri de cancer de col diagnosticate, media de vârstă a pacientelor fiind de 53 ani. Cea mai tanara pacientă a avut 21 de ani. 10% dintre cazurile de la SUUB au fost cazuri terminale cu hemoragie excesivă pe cale vaginală, amenințătoare de viață, manageriate prin embolizare vasculară în scop hemostatic.

Vaccinarea anti-HPV este gratuită pentru fete și băieți cu vârste între 11 și <19 ani.

Femeile cu vârste între 19 și 45 de ani pot beneficia de vaccinare anti-HPV în regim compensat 50%.

”Vaccinare anti- HPV conferă un grad ridicat de protecție împotriva leziunilor precanceroase de col uterin, cancerului de col uterin și poate oferi protecție și față de neoplasmul anal, orofaringian, vulvar, vaginal și penian. Da, vaccinul funcționează, avem experiență Australiei, care a vaccinat gratuit încă din 2007 și a redus rata infecției cu HPV la 92% alături de rata modificărilor în Babeș-Papanicolau. Datele de screening arată că prevalența hpv 16 și 18 în 2017 – 2018 a fost scăzută la 2%”, a mai spus prof. univ. dr. Monica Cîrstoiu.

Declarațiile au fost făcute în cadrul Conferinței ”Infecția HPV – O problemă actuală de sănătate publică în România”, coordonată științific de Prof. univ. dr. Monica Cîrstoiu, șef Secție Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.