Prof. univ. dr. Viorel Jinga: Din perspectivă urologică, ne confruntăm astăzi cu o creștere alarmantă a numărului de cancere

„Din perspectivă urologică, ne confruntăm astăzi cu o creștere alarmantă a numărului de cancere, fie că discutăm despre cel de prostată, renal, de vezică urinară sau despre cel testicular”, a declarat, vineri, în deschiderea Summitului de Oncologie București, prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.

„Cred că este primordial să ajungem la cauza aparițiilor acestor grave afecțiuni care, de cele mai multe ori, este una externă, comparativ cu cea genetică. Și înainte de a trata aceste boli cumplite, cred că se impune, ca de altfel și în celelalte specialități, să preîntâmpinăm declanșarea lor și pentru aceasta să dezvoltăm la nivel național campanii sustenabile de prevenție, prin screening periodic, dar și printr-o educație medicală primară în aria conștientizării și a informării populației asupra factorilor de risc”, a afirmat prof. univ. dr. Viorel Jinga.

Rectorul UMFCD a afirmat că pacienții oncologici se confruntă cu „afecțiuni grave și de o mare complexitate”.

„Când discutăm despre pacienții oncologici, discutăm despre oameni cu afecțiuni grave și de o mare complexitate, ale căror ecuații implică o serie largă de necunoscute , pentru decriptarea cărora suntem îndrituți și obligați. Iar o astfel de manifestare științifică, precum Simpozionul de Oncologie ale cărui ferestre spre cunoaștere le deschidem astăzi, are o nouă astfel de sarcină, aceea de a reduce cât mai mult numărul acestor necunoascute. Și acest lucru va fi posibil doar dacă vom lucra în permanență în echipă și vom construi noi punți de legătură interdisciplinare, așa cum de altfel se întâmplă și în cadrul evenimentului aflat astăzi la debut și care implică multe specialități conexe oncologiei precum: Genetica, Urologia, Ginecologia, Pneumologia, Hematologia, Dermatologia, Chirurgia și Imagistica Medicală”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Jinga.

De asemenea, prof. univ. dr. Viorel Jinga a subliniat importanța Institutului de Cercetare-Dezvoltare în Genomică, înființat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

„Din perspectiva genomicii, specialitate pe care o consider ca fiind una revoluționară în întregul ansamblu al medicinei secolului în care trăim, Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București , al cărei Rector sunt onorat să fiu, a înființat Institutul de Cercetare-Dezvoltare în Genomică, un amplu proiect în care sunt convins că vă veți implica , iar contribuțiile dumneavoastră vor pune cu siguranță bazele Excelenței în acest domeniu. Mai mult, implicarea UMF Carol Davila în oncologie are o arie mult mai largă, proiectele noului Centru Național de Competență în domeniul Cancerului fiind o prioritate a prestigioasei noastre instituții de învățământ superior medical românesc. Pe scurt acest centru are ca obiectiv principal dezvoltarea și aplicarea abordărilor de ultimă generație pentru îmbunătățirea managementului pacienților cu cancer – screening, diagnostic, prognostic, tratament și servicii de îngrijire paliativă în conformitate cu ghidurile europene în tandem cu identificarea și aplicabilitatea unor soluții inovative ca rezultat al cercetării științifice medicale fundamentale. Pentru că , da, așa cum este și deviza acestui nou Centru, Cercetarea poate elimina cancerul. Și cred că doar împreună vom reuși să atingem acest obiectiv major”, a mai transmis rectorul UMFCD.

Inițiatorul științific al Summitului de Oncologie București este prof. univ. dr. Cornelia Nițipir.

„O abordare multidisciplinară, care implică diferite specialități medicale, precum și cooperarea pacienților, poate avea un impact semnificativ în gestionarea afecțiunilor oncologice. Abordarea multidisciplinară necesită implicarea unui spectru larg de profesioniști din domeniul sănătății. Prin colaborarea între aceste specialități, se pot obține rezultate mai bune în identificarea precoce și lupta împotrivai cancerului. Summitul de Oncologie București nu este doar despre prezentarea descoperirilor recente, ci și despre modul în care acestea pot să transforme realitatea pacienților noștri. Este o oportunitate de a dezvolta strategii inovatoare privind tratamentul, de a optimiza procesele de diagnosticare și de a crea un mediu în care fiecare pacient să poată beneficia de cele mai bune practici și tehnologii disponibile în domeniu”, a declarat prof. univ. dr. Cornelia Nițipir.

Manifestarea, ce are loc în perioada 17-18 noiembrie, la Palatul Parlamentului,se desfășoară sub egida Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.