Prof. univ. dr. Viorel Jinga: Este foarte importantă simularea medicală, contribuie la dezvoltarea abilităților clinice

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” a organizat, miercuri, Ziua Porților Deschise a Departamentului de Simulare Medicală, printr-o sesiune specială pentru jurnalişti. Prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF „Carol Davila”, a subliniat importanţa simulării medicale, care contribuie la dezvoltarea abilităţilor clinice, dar şi de comunicare cu pacienţii şi aparţinătorii acestora.

„Un doctor învaţă toată viaţa, este student toată viaţa. Prin această simulare medicală se dezvoltă abilităţile clinice., de manualitate, de colaborare și de comunicare. Este foarte importantă simularea medicală pentru că se poate verifica dacă s-a învăţat bine procedura respectivă, se poate îmbunătăţi activitatea de îngrijire a pacienţilor, creşte siguranţa pacienţilor şi este într-un mediu sigur. Se poate repeta până se învaţă acea intervenţie medicală, se poate crea un scenariu clinic în care cel care face procedura este verificat prin filmare. De asemenea, şi comunicarea cu pacientul, cu aparţinătorii se poate realiza prin filmarea actului respectiv, după care cel care este tutorele de curs îl ia pe cursant şi discută dacă a comunicat bine sau nu cu pacientul. Scopul final este creşterea siguranţei pacientului, fiind o metodă complementară învăţământului clasic”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Jinga.

Rectorul UMF „Carol Davila” a precizat că activitatea centrului a început în urmă cu doi ani, când nu existau multe modele şi simulatoare dotate precum cele din prezent.

„Am început activitatea aici acum doi ani. Nu aveam foarte multe modele, manechine sau simulatoare computerizate, dar, pe parcurs, am reuşit să populăm această clădire, aceste spaţii cu modele, manechine şi simulatoare computerizate”, a explicat prof. univ. dr. Viorel Jinga.

Conf. univ. dr. Ștefan Busnatu, prorectorul pentru dezvoltarea infrastructurii informaţionale, digitalizare şi tehnologii inovative, a subliniat importanţa centrului de simulare

„Am reuşit să creştem acest centru de simulare plecând de la un nucleu. Am ajuns în a avea un număr de 11.000 de participanţi la atelierele care au fost desfăşurate. (…) Plecând din zona manechinelor, am început să mergem foarte mult și către zona de realitate virtuală.  (…) Vorbim practic de crearea de algoritmi de inteligență artificială, care să fie interfațați cu imagini umane, umanoizi, strict pentru a gestiona pacienții pe diverse specialități, pentru a fi utilizat atât în zona de traning, pentru a fi utilizat atât în zona de activitate medicală, pentru că avem un deficit extrem de mare când vine vorba de resurse umană, și suntem în situația în care să ne aliniem oricum la direcțiile europene când vine vorba de inovație și digitalizare. Și atunci integram partea de stimulare și educație cu partea de prestare de servicii medicale prin aceste ecosistem pe care încercăm să-l construim într-un viitor proiect și sper să avem succes”, a precizat conf. univ. dr. Ștefan Busnatu.

Simularea medicală reprezintă o metodă modernă de formare ce utilizează diverse tehnici de predare complementare modelului clasic, în combinaţie cu aparatură, instrumente şi tehnologii inovative pentru a crea un mediu şi scenarii de practică similare realităţii. Aceasta permite profesioniştilor din domeniul sănătăţii – medici, asistente, dar şi studenţilor din disciplinele medicale să-şi exerseze şi să-şi îmbunătăţească abilităţile clinice, de manualitate, dar şi abilităţile de comunicare, coordonare şi luare a deciziilor, stimulând munca în echipă.

În cei doi ani de la inaugurarea Centrului de Simulare Medicală de la UMF „Carol Davila”, au fost desfăşurate 892 de ateliere, cu participarea a 15.598 de cursanți – studenți de la Medicină Generală, Asistență  Medicală Generală, Stomatologie și Farmacie, medici rezidenți și cadre didactice ale UMFCD.

Echipa Centrului de Simulare Medicală este formată din 6 membri permanenți:

  • Dr. Cristian Toma, coordonatorul Centrului
  • As. Daniela Dunca, coordonator programe de formare Nursing
  • Dr. Andrei Slobozeanu, coordonator programe de formare pentru studenți
  • Dr. Ioana Vișan, coordonator programe de formare pentru medici rezidenți
  • Dr. Bogdan Boboc, coordonator programe de formare pentru medici specialiști
  • Alexandru Bojică, tehnician simulare medicală

Totodată, activitatea Centrului este sprijinită de aproximativ 70 de studenți voluntari, selectaționați în urma unui proces riguros de interviuri și a unui training extensiv, pentru a asigura calitatea predării în programul cursurilor de Tehnici Clinice de Bază și Suport Vital de Bază, program care utilizează metoda de “peer-to-peer learning” și are ca grup țintă studenții de an 1, oferindu-le acestora o bază practică cu care să își înceapă anii clinici de studiu.

Pe langă studenții voluntari, din baza de lectori colaboratori mai fac parte peste 30 de medici rezidenți, dar și peste 120 de cadre didactice din multiple și diverse catedre, care sprijină activitatea Centrului tot în mod voluntar.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.