Prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, a declarat, marți, că medicina și cercetarea științifică românească se aliniază perspectivelor și strategiilor de inovare și dezvoltare în aria genomicii, punând bazele unei ample și complexe zone de referință prin înființarea Institutului de Cercetare-Dezvoltare în Genomică, institut în subordinea Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.
„Nașterea acestei entități de cercetare și dezvoltare a venit, în primul rând, din necesitatea unei inițiative naționale în genomică, include Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Specializare Inteligentă și Strategia Națională de Sănătate 2030, planificată a fi implementată în perioada 2024-2029, genomica fiind inclusă ca domeniu național de specializare inteligentă. Toată această nouă construcție vine acum să susțină Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului, editarea genomică și multi-omics, pentru a putea preveni și identifica precoce, diagnostica și trata eficient cancerul, în cazul colaborării cu Institutul de Genomică din cadrul UMF Carol Davila”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Jinga.
Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București a organizat, marți, Conferința „Dezvoltarea genomicii şi impactul în bolile rare”, în contextul Zilei Internaționale a Bolilor Rare.
„Simpozionul de astăzi, denumit generic „Dezvoltarea genomicii şi impactul în bolile rare”, reunește performeri în medicină, dar și în cerectarea științifică medicală, reprezentanți ai mediului academic, ai mediului politic, ai asociațiilor de pacienți și ai unor puternice instituții de stat, pentru ca împreună să fundamentăm un plan inovativ de acțiune, sustenabil pe termen mediu și lung. (…) Astăzi, împreună cu 20 de parteneri redutabili, între care nouă institute naţionale clinice sau de cercetare ştiinţifică şi 11 universităţi de prestigiu din România punem bazele unei reţele naţionale de dezvoltare a genomicii prin crearea unei infrastructuri de excelenţă sustenabile care să permită dezvoltarea cu celeritate a cercetării genomice în ţara noastră”, a explicat prof. univ. dr. Viorel jinga.
Rectorul UMF „Carol Davila” a subliniat că rețeaua națională de medicină genomică va beneficia de o finanțare considerabilă.
„Rețeaua națională de medicină genomică are asigurată o finanțare considerabilă, de 85 de milioane de euro, prin Programul Operațional de Sănătate, cu scopul de a dezvolta cercetarea genomică în România, cu impact în bolile rare, cancere și alte patologii prioritare, precum și alte 4 milioane de euro, pentru a pregăti viitorii specialiști în acest amplu domeniu inovativ”, a precizat rectorul UMF „Carol Davila”.
De asemenea, rectorul UMF „Carol Davila”, prof. univ. dr. Viorel Jinga, a precizat că, în lume, peste 300 de milioane de persoane suferă de boli rare, 10% dintre acestea fiind europeni.
„Genomica, prin studiul setului complet de ADN, a revoluționat în ultimii ani diagnosticul și tratamentul bolilor rare , dar a și permis detectarea în stadii incipiente, precum și prevenirea acestor afecțiuni, prin identificarea persoanelor cu risc ridicat de a dezvolta boala pe baza structurii lor genetice. Toate aceste progrese ne conduc către ceea ce numim inovare în medicina actuală, prin dezvoltarea și implementarea tratamentelor personalizate, cu efecte extrem de benefice, atât din punct de vedere medical, câși din punct de vedere socio-economic, cu impact semnificativ psihologic în rândul pacienților și aparținatorilor acestora. Sunt convins că dezvoltarea genomicii în România va oferi o nouă și reală perspectivă asupra medicinei personalizate, aducând beneficii pe toate palierele de activitate”, a precizat rectorul UMF „Carol Davila”.